Filozofski teatar u nedjelju ugošćuje Yanisa Varoufakisa, idealista s nogama čvrsto na zemlji

varoufakis
Ubrzo nakon što je u medijima objavljena vijest da početkom prosinca (4.12.) u sklopu Filozofskog Teatra u HNK-u u Zagrebu gostuje bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, ulaznice su u kratkom roku bile rasprodane, stoga je pušteno u prodaju dodatnih 300 mjesta. Zadnji puta kada je bio ovakav veliki interes je bilo kada je gostovao Thomas Piketty. Ovo je prvi posjet Yanisa Varoufakisa Hrvatskoj nakon 2013. godine, nakon vremena koje je proveo kao grčki ministar financija u pregovorima o grčkoj krizi u Europskoj Uniji kada je kriza bila na vrhuncu te nakon dugog perioda njegove borbe protiv trenutnog poretka i strukture same Europske Unije koja, kako on sam kaže, nije održiva. Upravo o tome, o svim uzrocima trenutačne situacije u EU govori njegova nova knjiga „Trpite ono što morate?“ koja je u manje od mjesec dana od objavljivanja u Hrvatskoj rasprodana.
Donosimo vam dio iz knjige:15267600_10208287487808362_7097725856744085620_n

Dok promišljamo budućnost Europe, postajemo svjesni da postoji još jedan razlog da se pogleda u prošlost. Ono što je uslijedilo poslije meteža zbog izbacivanja Europe iz dolarske zone 1971. (što je tema prvog poglavlja), bio je pokušaj europskih nacija da zbiju redove, poput ovaca u oluji. Ove nove podjele nas podsjećaju na to da bi bila prava ludost zaboraviti kako je Europa uspjela, dva puta u prošlom stoljeću, postati toliko nestabilnom da je prouzrokovala ogromnu štetu ne samo sebi, već i čitavom svijetu. Osamdeset godina kasnije, isto to se ponavlja u ovoj Europi koja je morala biti bolje pripremljena. Europljanima je trebalo previše vremena da bi shvatili kako je 2008. naša verzija 1929. godine.

Njegova bitka protiv moćne Njnova-knjigaemačke učinila ga je vrlo popularnim među građanima Europe. Prošle godine je u pregovorima s Europskom unijom o grčkoj zaduženosti duboko uznemirio ekonomsku europsku javnost i „natjerao“ nas da postanemo svjesni da se grčko pitanje odnosi na cijeli kontinent. Nakon ostavke, vratio se obvezama sveučilišnog profesora, ali nije odustajao od svoje namjere da demokratizira Europu, da je vrati na pravi put. Osnovao je paneuropski ljevičarski pokret DiEM25 (Pokret za demokraciju u Europi 2025.) preko kojeg planira okupiti istomišljenike za radikalnu demokratsku reformu EU. Inicijativa koja ima više od 29000 članova u više od 124 zemalja, predstavljena je početkom ove godine, a uz Varoufakisa djeluje njegov prijatelj i suradnik, filozof Srećko Horvat, koji će ga ugostiti ovu nedjelju u Filozofskom Teatru. Slavoj Žižek, Julian Assange i Brian Eno već su dali podršku pokretu i njihovoj ideji.2008

Najavljujući svoje gostovanje u HNK-u, Yanis Varoufakis je izjavio: “Da bi Europska unija uspjela bilo gdje, mora uspjeti svugdje. Kako u Hrvatskoj, tako u Njemačkoj, kako u Grčkoj, tako u Francuskoj. Filozofija DiEM-a je da promjena Europe može početi bilo gdje, prije nego što se nastavi svugdje. U prosincu počinjemo u Zagrebu, u gradu u kojem sam već osjetio energiju promjene.
Nadamo se da će ideja Filozofskog Teatra koja želi unijeti malo svjetla u ova mračna i nesigurna vremena zaživjeti ovu nedjelju te sa sigurnošću možemo reći da će gostovanje Yanisa Varoufakisa biti ekonomski i politički događaj godine kojeg će članovi Financijskog kluba s velikim zanimanjem popratiti.

 

Maja Sabol