Okrugli stol „Ocjena učinkovitosti fiskalnih mjera nove Vlade“

Velika nam je čast pozvati Vas na Okrugli stol na temu „Ocjena učinkovitosti fiskalnih mjera nove Vlade“, koji će se održati 4. svibnja 2012. s početkom u 14 h, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, dvorana 14.

U posljednje vrijeme, Vlada je provela neke izmjene u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a najavila je i nove mjere.  U javnosti najčešće spominjana mjera je povećanje PDV-a s 23 na 25%, što je uzrokovalo brojne rasprave u javnosti. Provedena je i izmjena poreznih razreda za porez na dohodak.  Osnovni mjesečni osobni odbitak povećan je s 1800 kn na 2200 kn, a osobni odbitak umirovljenika s 3200 kn na 3400 kn. Stopom od 12% oporezivat će se porezne osnovice do 2200 kn mjesečno, onom od 25% oporezivat će se razlika porezne osnovice iznad 2200 kn do 8800 kn, a na porezne osnovice iznad 8800 kn mjesečno primjenjivat će se stopa od 40%.

Promjene u poreznom sustavu neće zaobići ni poslovni svijet. Uvodi se porez na dividendu od 12% na iznose iznad 12 000 kn, a kao poticaj zapošljavanju, reinvestirana dobit bit će oslobođena od oporezivanja.

Jedno od važnih otvorenih pitanja u ovom području ostaje porez na imovinu i nekretnine. Uz ostale teme i pitanja, sudionici Okruglog stola raspravljat će i o ovom porezu te utvrditi razloge za uvođenje te prednosti i nedostatke.

Cilj ovog Okruglog stola jest potaknuti raspravu o stanju u poreznom sustavu RH, novim mjerama Vladei njihovim učincima, ali i o budućim izazovima i nužnim promjenama. Mediji su objavljivali razne informacije na ovu temu, često i one neprovjerene i neistinite, stoga želimo ponuditi točne i realne ocjene stanja i predviđanja za budućnost.

I ovaj puta okupili smo ugledne stručnjake iz područja o kojem će biti riječi na Okruglom stolu. Svoje sudjelovanje su potvrdili:

•    Igor Milinović – glavni urednik portala Poslovni savjetnik i direktor časopisa Računovodstvo i porezi u praksi
•    dr. sc. Sandra Švaljek – ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb
•    Doc. dr. sc. Guste Santini – poslovni konzultant, predavač te pokretač i glavni urednik znanstvenog časopisa Ekonomija/Economics
•    Emil Kuhtić, ekonomski savjetnik Hrvatske udruge poslodavaca

Moderator rasprave bit će prof. dr. sc. Josip Tica, profesor na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Rasprava na ovu aktualnu, zanimljivu i važnu temu će zasigurno otvoriti mnoga pitanja, ali i ponuditi odgovore na postojeća. S obzirom na ugledne stručnjake koje smo okupili, očekujemo ozbiljnu i konstruktivnu raspravu, koja će biti zanimljiva i poučna svim našim gostima.

Veselimo se Vašem dolasku na Okrugli stol

Odgovori