Okrugli stol “Perspektiva stranih investicija u Hrvatskoj”

Dragi studenti, profesori, asistenti, članovi Kluba i svi ostali,

velika nam je čast pozvati Vas na Okrugli stol na temu „Perspektiva stranih investicija u Hrvatskoj“, koji će se održati 15. prosinca 2011. s početkom u 14 h, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, dvorana 14.

FDI podrazumjeva izlazak poduzeća na strano tržište putem zajedničkih ulaganja ili osnivanjem vlastite tvrtke u inozemstvu. Pri tome investiranje može biti: investiranje u potpuno novi pogon ili djelatnost (greenfield) te preuzimanjem ili spajanjem domaćeg poduzeća s postojećom tvrtkom u inozemstvu (brownfield).

Kad je riječ o Hrvatskoj generalni je stav da FDI ne odgovara niti po veličini ni po učincima potrebama gospodarstva. U prošlosti najveći dio stranih izravnih investicija bio je usmjeren na preuzimanja prije privatiziranih poduzeća, a tek manji dio su činile greenfield investicije. Kada se pogleda struktura FDI-a također ne možemo biti zadovoljni jer tek otprilike 1/4 i investicija otišla u proizvodnju, dok veći dio čine trgovina, novčarsko posredovanje, telekomunikacije i farmaceutska industrija. Prema podacima HNB-a, u ovo vrijeme ekonomske krize, razina FDI niža je nego poslijeratne 1996. godine.

Cilj ovog Okruglog stola jest opisati aktualne trendove FDI-a u Hrvatskoj, objasniti postojeće stanje, kroz raspravu doznati probleme s kojima se susreću investirori , povući paralele s drugim zemljama te predložiti poteze i mjere kojima bi se potaknuo rast i poboljšala struktura FDI u Hrvatskoj.

O ovoj važnoj temi htjeli smo razgovarati s vrhunskim stručnjacima, pa smo u goste pozvali:

  • Arsena Kantarcija, predsjednika Uprave Banke Brod d.d.
  • Dr.sc. Branka Vukmira, posebnog savjetnika UNCTAD-a u Hrvatskoj
  • Renatu Sušu, menadžericu Odjela za investicije i korporativno savjetovanje, Colliers International d.o.o.
  • Dr.sc. Gorana Vukšića, znanstvenika iz Instituta za javne financije

Raspravu će moderirati Tomislav Globan, asistent na katedri za Makroekonomiju i gospodarski razvoj, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ukoliko ste zainteresirani za ovu temu, preporučujemo Vam da pogledate slijedeći video isječak, u kojem Theodore Moran sa Sveučilišta Georgetown, izlaže svoje viđenje učinka FDI-a na gospodarstvo.

Skrenuli bismo Vam pozornost i na članak jednog od naših uvaženih gostiju, dr.sc. Gorana Vukšića, „Utjecaj izravnih stranih ulaganja na izvoz hrvatske prerađivačke industrije“.

Posebni savjetnik UNCTAD-a (Konferencija Ujedinjenih Naroda o trgovini i razvoju) i naš uvaženi gost, dr.sc. Branko Vukmir, u slijedećem članku naglašava da u Hrvatskoj vlada otpor prema stranim ulaganjima.

Na kraju, želimo Vam predstaviti i aktualne osvrte, koje redovito pišu članovi Projektne skupine Javne financije, na temu recentnih događaja i na kritički način.

Smatramo da će rasprava na ovu nadasve važnu i zanimljivu temu otvoriti mnoga pitanja, a nadamo se i ponuditi neke odgovore i potencijalna rješenja problematike FDI-a u Hrvatskoj. S obzirom na ugledne stručnjake koje smo okupili, očekujemo ozbiljnu i konstruktivnu raspravu, koja će biti zanimljiva i poučna svim našim gostima.

Nadamo se da smo uspjeli potaknuti Vaš interes te Vas motivirali na dolazak.

Vidimo se na Okruglom stolu,

Vaš Financijski Klub.

Odgovori