„Ako se vještine upravljanja financijama steknu u ranoj dobi, one mogu umanjiti društvenu i financijsku ranjivost i ublažiti rizik od siromaštva nastalog zbog duga.“ To su prema UNICEF-u razlozi pokretanja financijskog obrazovanja djece i mladih.

Raspolaganje kućnim budžetom i upravljanje vlastitim financijama su dio svakodnevnice te ono sa sobom nosi veliku odgovornost, ali i potrebna znanja kako bi što bolje, racionalnije i odgovornije koristili svoja financijska sredstva za svakodnevne potrebe u životu. Mladi ljudi su sadašnji i budući ekonomski sudionici te njihove odluke utječu i na vlastiti život, ali i na razvoj društva.

Istraživanje „Mjerenje financijske pismenosti“ u zajedničkoj organizaciji Ministarstva financija, HNB-a i HANFA-e uz provedbu istraživanja agencije Ipsos d.o.o. prema metodologiji OECD-a pokazalo je na predstavljanju u veljači 2016. godine kako prosječna ocjena financijske pismenosti građana Republike Hrvatske iznosi 11,7 od mogućeg 21 boda. Istraživanje je provedeno  metodom osobnog kontakta s ispitanicima u dobnoj skupini od 18 do 79 godina na reprezentativnom uzorku od preko 1000 ispitanika. Rezultati ukazuju kako je financijska edukacija nedovoljno zastupljena u Hrvatskoj.

Projektna skupina „Osobne financije“ kao svoj cilj želi promicati financijsko obrazovane s naglaskom na mlade kako bi se što spremniji i odgovorniji mogli nositi s kasnijim izazovima u upravljanju novcem. Članovi će imati priliku sudjelovati na raznim radionicama i edukacijama od strane stručnjaka iz raznih institucija, ali i sami će imati priliku biti predavači svojim kolegama i držati radionice. Također sudjelovanje u debatama, analiziranje i komentiranje aktualnih stanja i mjera vezanih za temu financijskog ponašanja će zastupljeno u radu projektne skupine.

  • organiziramo predavanja uglednih stručnjaka
  • organiziramo samostalne radionice i edukaciju za kolege sa sveučilišta i srednje škole
  • raspravljamo o aktualnim mjerama te njihov utjecaj na osobnu potrošnju
  • svojim djelovanjem i edukacijama nastojimo pobuditi financijsku odgovornost kod mladih
  • promoviramo i podižemo ugled EFZG-a te naše udruge
  • okupljamo mlade, ambiciozne ljude zajedničkih interesa

Za sva pitanja i sugestije, obratite se voditeljima skupine:
Bruno Vušak, bruno.vusak@finance.hr
Filip Vrbanić, filip.vrbanic@finance.hr
Tea Ćosić, tea.cosic@finance.hr