European Money Week

Svake godine (izvještaj 2017. god), povodom obilježavanja Europskog tjedna novca, Financijski Klub organizira seriju predavanja, radionica i okruglih stolova s ciljem povećanja financijske pismenosti i znanja. Svi zainteresirani, a osobito studenti, imaju priliku upoznati se s financijskom industrijom i kretanjima na tržištu od prepoznatih poduzeća i stručnjaka iz industrije.

Europski tjedan novca (European Money Week) održava se u sklopu Svjetskog tjedna novca (Global Money Weeka), odnosno nastojanja da se na globalnoj razini podigne svijest o važnosti financijskog obrazovanja, financijske uključenosti i poduzetništva. Financijska pismenost je znanje i razumijevanje financijskih koncepata i rizika te vještine i motivacija za primjenu tih znanja i razumijevanja kako bi se donijele odluke koje u konačnici dovode do poboljšanja financijske dobrobiti pojedinca i društva te omogućava sudjelovanje u gospodarskom životu.

2017. godine projekt Europski tjedan novca prepoznalo je i Sveučilište u Zagrebu te organizacijskom timu dodjelilo Rektorovu nagradu u kategoriji društvenog koristan rada u akademskoj i široj zajednici! Osim edukativnih predavanja, Financijski Klub je u suradnji s partnerom Bisnode-om osmislio skulpturu DataCROnomics načinjenu od preko 30.000 LEGO kockica, a koja je prikazivala osnovne ekonomske pokazatelje o hrvatskom gospodarstvu.

 

Isplati se znati

Povodom obilježavanja mjeseca financijske pismenosti u svijetu od 25. do 28. travnja 2016. održale su se mnoge aktivnosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu uz suorganizaciju Financijskog Kluba te drugih studentskih udruga – Debatni Klub i Ekonomska Klinika.   Na rasporedu je bilo niz edukativnih radionica na temu osobnih financija namijenjenih učenicima srednjih škola, studentima i građanima, u sklopu kojih mogu naučiti kako upravljati svojim financijama i kako biti odgovorniji potrošač.

Za srednjoškolce je organizirano besplatno predavanje u sklopu programa financijske pismenosti “Budi FIN – Financijski obrazovan i uspješan”, dok je za studente i građane predviđen besplatni trodnevni program  “FLiP – Financial Literacy in Practice”.

 

 

Financijski izlet

U suradnji s katedrom za financije Ekonomskog fakulteta – Zagreb, Financijski Klub organizira Financijski izlet. Riječ je o dvodnevnom izletu stručnog karaktera gdje osim druženja, studenti imaju priliku educirati se u sklopu organiziranih predavanja tijekom trajanja izleta. Na zabavan način, u opuštenoj atmosferi i sasvim novom i poticajnom okruženju, studenti stječu nova znanja i vještine. Dodatno, time se utječe na povećanje financijske pismenosti i kohezije među studentima općenito. Osim toga, pruža se mogućnost za razmjenu znanja i iskustva između studenata i stručnjaka, posjet različitih dijelova Hrvatske i upozavanje hrvatskog gospodarstva na praktičan način. Studenti tako upoznaju znamenitosti, potencijal i značaj pojedinih regija Hrvatske. Unutar dva dana posjeti se barem jedno hrvatsko poduzeće gdje polaznici imaju prilike vidjeti kako se odvijaju poslovni procesi i nastaju dodatne vrijednosti.