Osvrt na konferenciju: Zagreb – financijsko središte

U organizaciji Poslovnog dnevnika, 31. listopada 2017. godine održala se konferencija Zagreb – financijsko središte u kongresnom centru Forum. Konferenciju je otvorio minstar financija dr. sc. Zdravko Marić. U svojem obraćanju istaknuo je odgovoran pristup vođenju javnih financija unutar kojeg se ističu izvrsni rezultati projekcija proračuna. Naime, ovo je već druga godina zaredom u kojoj se projekcijama pristupa konzervativno, a rezultati pokazuju stanje bolje od planiranog, odnosno predviđenog. Također, udio javnog duga u BDP-u se ponovno smanjuje i to drugu godinu zaredom, što je zavidan rezultat, ističe Marić. Uskoro će se prikazati i rezultati provedene porezne reforme, koji su, nagovještava Marić i iznad očekivanja. Uslijedio je i 1 na 1 intervju s guvernerom HNB-a, Borisom Vujčićem. U razgovoru s Vladimirom Niševićem, glavnim urednikom Poslovnog dnevnika, Vujčić se osvrnuo na ponovno aktualno pitanje uvođenja eura. Guverner je još jednom izrazio pozitivan stav prema euru ističući pritom prednosti za gospodarstvo, građane te investitore.

Kratku stručnu prezentaciju održao je Ivan Majić, ekonomski analitičar i inače alumni Financijskog Kluba u kojoj je dao pregled bankarske industrije u posljednjih 25 godina. Majić zaključuje da je bankarska industrija imala i svojih boljih dana, a posebno je naglasio trend konsolidacije industrije te otvorio pitanje ima li budućnosti za male banke u Hrvatskoj ili je konsolidacija nužnost za opstanak. Okupljenima se obratio i Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka pri čemu je istaknuo suvremenost hrvatske bankarske industrije u pogledu tehnologije. Nakon Brexita, očekuje se da će Frankfurt postati novo financijsko središte, a na području JI Europe, Zagreb se nameće kao jedan od kandidata. Adrović zaključuje da je dobro razvijeno bankarstvo osnova gospodarskom razvoju i privlačenju mladih talentiranih ljudi.

Panel Snaga bankarske industrije započeo je raspravom o uvođenju eura. Prema mišljenju Antona Starčevića, savjetnika predsjednika Uprave Raiffeisenbank Austria, euro se već odavno trebao uvesti. Također, smatra da cijeli proces traje predugo i presporo. Alen Kovač, direktor Službe za ekonomska istraživanja Erste & Steiermärkische bank d.d je istaknuo da nije nužno bitno kada ćemo ući, već da uđemo onda kada ćemo imati adekvatnu makroekonomsku I političku situaciju, odnosno dobre temelje. Time bi reformama pristupili ozbiljnije, a realna konvergencija će doći prirodnije i ostvariti se brže.  Oprečnog stajališta bila je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instututa Zagreb koja stoji pri stajalištu da Hrvatska nikad neće uvesti euro. Smatra da je namjera uvođenja eura puna neizvjesnosti i zapravo puko klađenje te da će Hrvatska ostati „zaglavljena“ u  tečajnom mehanizmu u kojem neće moći realizirati sve prenosti koje euro pruža, a s druge strane će izgubiti monetarnu neovisnost. Stajalište potrkepljuje i činjenicom da u RH u proteklih 25 godina nije uspjela 4-5 godina zaredom održati fiskalnu konsolidaciju, pa stoga ne vjeruje da je to moguće napraviti u tako kratkom roku u budućnosti. Panel se dotakao i teme turizma, gdje Vizek ističe da je turizam i prokletstvo i blagoslov, a istraživanja Ekonomskog instituta dokazuju da dugoročna orijentacija na turizam dugoročno uzrokuje aprecijaciju realnog tečaja, što svakako ima negativne posljedice po gospodarstvo. Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko banke se nadovezao da postoji pozitivan pomak u strukturi rasta izvoza dobra i usluga prema dobrima, odnosno da stopa rasta dobra raste brže od rasta usluga.

Panelisti drugog panela pod nazivom Inovacije u bankarstvu bili su Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun; Damir Hozdić, voditelj poslovnog razvoja u kompaniji Mastercard; Draženko Kopljar, član Uprave Privredne banke Zagreb za operativno poslovanje; Mladen Mrvelj, član Uprave Hrvatske poštanske banke; Luka Tomašković, direktor kanala isporuke Zagrebačke banke d.d. te Dejan Donev, voditelj Tima za digitalnu transformaciju Erste & Steiermärkische bank d.d. Hodžić je istaknuo da je SAD glavni predvodnik inovacija, ali i tržište za testiranje istih. Kopljar je pak sugerirao Aziju kao istaknuti predvodnik u tehnologiji i inovacijama navodeći primjer beskućnika koji na kartonima imaju isprintane QR kodove te WeChata, platforme preko koje korisnik može obavljati doslovno sve – od razgovora, do plaćanja računa i kupovine namirnica. Važnije pitanje kod inovacija je njihova stopa prihvaćanja, naglasio je Tomašković, dok se Donev dotaknuo svrhe inovacija – je li uvođenje nove tehnologije cilj sam po sebi ili bi se trebalo usmjeriti na poboljšanje te olakšavanje kvalitetu života klijentima, odnosno davanje vrijednosti i rješavanje problema korisnika. Panel se dotaknuo i Big date, koja sve više prodire u svakodnevicu, a prema riječima panelistima duboko se ukorijenila u poslovanje te omogućava efikasnije odlučivanje i prilagođavanje ponude korisnicima.

Budućnost financijske industrije naziv je posljednjeg panela u kojem su panelisti razgovarali o izgledima hrvatske financijske industrije u budućnosti, prvenstveno s aspekta tržišta kapitala, industrije osiguranja te društava za upravljanje mirovinskim i investicijskim fondovima. Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovim istaknuo je da je upravo nedostatak prilika za ulaganje na hrvatskom tržištu kapitala glavni problem s kojim su suočena društva za upravljanje mirovinskim fondovima zbog čega se u budućnosti očekuje sve više ulaganja u inozemstvo. Što se tiče društava za osiguranje, Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je da su prisutne akvizicije na području Srednje i Jugoistočne Europe, ali i iskorak prema Zapadu što pokazuje snagu hrvatskih društava za osiguranje i stabilnost industrije osiguranja te se osvrnuo na problem financijske nepismenosti te niske kulture osiguranja. Panelisti su se dotakli i problema izloženosti Agrokora, no zaključeno je da je izloženost beznačajna zbog diverzificiranosti portfelja. Na kraju panela, panelisti su iznijeli svoj stav o tome može li Zagreb postati financijsko središte, oko čega su mišljanja ipak podijeljena. Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, smatra da je  s obzirom na razvoj Zagrebače burze koja je provela akviziciju Ljubljanske burze, to itekako moguće. Njezin optimizam dijeli i Damir Grbavac, dok su Pauković i Ivan Beljan, fond menadžer Global investa d.o.o skeptični s obzirom da smatraju da puno preduvjeta nije ispunjeno te da daleko zaostajemo za financijskim središtima.

 

Tea Logožar i Ivana Seder