Osvrt na okrugli stol: 2017. – prekretnica za gospodarstvo i tržište kapitala

otvaranje

27. siječnja 2017. godine održan je 12. po redu okrugli stol Akademije Zagrebačke burze na temu: 2017. – prekretnica za gospodarstvo i tržište kapitala? Sudionici okruglog stola su bili Zrinka Živković Matijević – Direktorica ekonomskih istraživanja Raiffeisenbank Austria d.d., Petar – Pierre Matek – Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Vedran Šošić – viceguverner Hrvatske narodne banke te Zdeslav Šantić – glavni ekonomist Societe Generale – Splitske banke, a ujedno i moderator okruglog stola. Članovi Financijskog Kluba su pozorno pratili okrugli stol, a u nastavku vam donosimo naš osvrt.EUROPA

Rasprava je počela osvrtom na aktualnosti u svijetu – političke čimbenike u SAD-u  i Europi. Financijska tržišta su dobro reagirala na pobjedu Donalda Trumpa, što se očituje u rastu tečaja dolara. Svoja optimistična očekivanja, financijska tržišta temelje na porastu javne potrošnje te najavama o smanjenju poreza, što će rezultirati bržim gospodarskim rastom. Ono što se definitivno očekuje su FED-ove mjere koje se tiču povećanja kamatnih stopa i to u nekoliko navrata. Što se tiče situacije u Europi, tu je i dalje aktualno pitanje Brexita – kako će izgledati odnos Velike Britanije i ostatka Europe te predstojeći izbori u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Glavni rizici u Europi ne odnose na ekonomske, kao što je to bilo u prošlosti, već na političke čimbenike.

U nastavku se viceguverner HNB-a, Vedran Šošić dotakao formiranja bankovne unije. Ona se temelji na tri stupa:

  1. Single supervisory mechanism-a (SSM)
  2. Single resolution mechanism-a (SRM)
  3. Sustav osiguranja depozita

Prvi dio – SSM, odnosi se na sustav supervizije banaka i taj dio se provodio velikom brzinom. SRM – mehanizam sanacije banaka bavi se spriječavanjem preljevanja problema banaka na države u kojima posluju, dok je treći dio bankovne unije još u povojima. On se odnosi na sustav osiguranja depozita. Tek kad se sva tri stupa ostvare, bankovna unija će zaživjeti.

slika svi

Petar – Pierre Matek otvorio je zanimljivo pitanje vezano uz ideju jedinstvenog tržišta kapitala u Europi. Osnovna ideja stvorena je prema uzoru na tržište kapitala u SAD-u, no još se raspravlja što se s tim konceptom namjerava postići. Mogući problemi javljaju se pri usklađivanju lokalnih propisa, a dodatni problemi se javljaju u različitosti jezika i drugačijim kulturama unutar EU.

Otkrili smo i kakva su očekivanja vezano uz tečaj EUR/USD, cijenama energenata te politici ECB-a. Zrinka Živković Matijević očekuje rast cijena energenata, dok procjenu tečaja dolara temelji na razlici između prinosa na američke i njemačke obveznice. Naime, prema iskustvu Raiffeisenovih analitičara, što su prinosi na američke obveznice veći od onih na njemačke obveznice, to je dolar jači. Prema Živković, očekuje se rast USD/EUR do razine od 1,02 do 6.mj i onda sljedi slabljenje. Što se tiče politike ECB-a, očekuje se nastavak QE-a, dok se rast kamatnih stopa ne očekuje prije sredine 2018. godine do kada bi QE trebao trajati. Unatoč rasta kamatnih stopa na svjetskim tržištima, uvjeti financiranja za Hrvatsku trebali bi ostati nepromijenjeni i to prvenstveno zbog smanjenja premije rizika koja je tako apsorbirala negativne učinke povećanja kamatnih stopa.

Sudionici su se kzseratko osvrnuli na Kinu i netransparentnost njihovih izvještaja, no smatraju kako eventualna kriza u Kini ne mora nužno značiti da će se kriza preliti na cijeli svijet. Kao dokaz toj tezi, naveden je primjer Japana, koji je već duže vrijeme u krizi. Poslovna klima u Hrvatskoj bila je sljedeća tema, a svi su se složili da je osnovno ograničenje mnogobrojnost propisa, odnosno velika administracija. Također, iako je turizam glavni generator rasta, u toj činjenici se krije i glavna opasnost za preovisno hrvatsko gospodarstvo, a prognoze za turističku sezonu, govornici su ipak prepustili Zoranu Vakuli i predviđanjima za vremensku prognozu, koja je ipak ključan čimbenik u uspješnosti turističke sezone.

Za kraj konferencije obratila se i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze koja se kratko osvrnula na prošlu godinu, ali i tekuću godinu u kojoj nas čeka moguć izlazak HEP-a na tržište kapitala. Taj potez bi pozitivno utjecao na domaće tržište kapitala te vratio ZSE na mapu financijskih tržišta u Europi.

 

Tea Logožar