Student investitor

Student Investitor pokrenut je 2009. godine kao jedan od 4 glavna projekta Financijskog Kluba. Radi se jedinstvenom projektu u Hrvatskoj koji obuhvaća izradu standardnu top-down investicijske analize, proširenu za tehničku analizu, za odabrani sektor.

Analiza je rezultat suradnje pet projektnih timova unutar Kluba: Tim za makroanalizu, koji analizira makroekonomske podatke, Tim za analizu industrije, koji daje temeljem standardnih metoda daje mišljenje o odabranom sektoru, Tim za analizu poduzeća, koji ocjenjuje fundamentalnu vrijednost poduzeća u odnosu na njenu tržišnu vrijednost te daje ocjenu treba li dionicu kupiti ili ne, Tim za tehničku analizu, koji procjenjuje koji najbolji trenutak kupnje odabrane dionice te Tim za upravljanje portfeljem, koji na temelju teorije portfelja, procjenjuje utjecaj svake dionice na cjelokupni portfelj te daje mišljenje o smanjenju ili povećanju izloženosti pojedinoj dionici.
Cilj Skupine je obrazovanje članova u području investicijske analize i zbog toga se u radu surađuje kako s profesorima, tako i sa zaposlenicima renomiranih konzultantskih i investicijskih poduzeća.

 

si-web

si-timovi

si-analize

si-portfelj

 

University Trading Tournament

University Trading Tournament (Sveučilišni turnir u trgovanju) je regionalno studentsko natjecanje u trgovanju vrijednosnim papirima. Projekt je 2015. godine pokrenula studentska udruga Financijski klub koja djeluje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Cilj natjecanja je pružiti mogućnost studentima s interesom za financije da prošire znanja o financijskim tržištima te steknu osjećaj primjene tog znanja u praksi. Trenutno je University Trading Tournament (UTT) jedino takvo studentsko natjecanje u regiji. Na UTT se mogu prijaviti sve zainteresirane osobe, ali će nagrade biti osigurane samo za osobe sa statusom studenta u Hrvatskoj i zemljama u regiji.

Članovi Financijskog kluba nagrađeni su Rektorovom nagradom u lipnju 2016. zbog uspješne organizacije University Trading Tournamenta 2016.

 

za-web

 

FK Profitability Score

FK Profitability Score je projekt studentske udruge Financijski klub s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o scoring modelu kojim uspoređujemo profitabilnost najvećih hrvatskih poduzeća iz odabranih djelatnosti. Općenito govoreći, svrha svakog scoring modela jest da se na temelju više odabranih varijabli brže i kvalitetnije donese poslovna odluka, bez obzira je li riječ o procjeni kreditne sposobnosti potencijalnog klijenta banke, o odluci koje dionice uključiti u portfelj, ili pak u našem konkretnom slučaju, odluci o profitabilnosti poduzeća.

U slučaju FK Profitability Scora, riječ je o scoring modelu povijesnog karaktera kojim ocjenjujemo profitabilnost odabranih poduzeća na temelju informacija iz temeljnih financijskih izvještaja: bilance i RDG-a. Prilikom izračuna scoring modela, temeljenog na financijskim izvještajima, imamo tri koraka. Prvi je čitanje financijskih izvještaja i izvlačenje nama bitnih podataka. Drugi je kreiranje željenih financijskihpokazatelja profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnostii ekonomičnostiiz odabranih podataka. Treći korak je uključivanje željenih pokazatelja u scoring model, ali da pri tomesvaki ima svoj vrijednosni udio, tzv. ponder.

Članovi Financijskog kluba koji su osmislili i izgradili FK Profitability Score su za svoj trud i nagrađeni su Posebnom Dekanovom nagradom u prosincu 2015.

profitability-web

 

Financijski Rječnik

Financijski Rječnik je projekt Financijskog Kluba koji je rezultat suradnje studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Bisnode-a. Članovi studentske udruge Financijski klub prikupili su i definirali sve financijske pojmove, dok su studenti smjera marketing iste „preveli“ na način da budu jasni i razumljivi. Financijski rječnik najvažnijih ekonomskih pojmova sadrži 425 najvažnijih ekonomskih pojmova s pripadajućim temeljnim definicijama i primjerima, tematski podjeljeno u osam sadržajnih cjelina (Osnovni pojmovi, Financijski pojmovi, Institucije, Marketing, Porezi i doprinosi, Poslovanje, Pravni pojmovi, Računovodstvo). Na projektu izrade şudjelovali su i studenti smjera Financije i studenti smjera Marketing, a time je osiguran multidisciplinarni pristup te široka primjenjivost Financijskog rječnika jer su definicije ekonomskih pojmova oplemenjene jasnim i razumljivim objašnjenjima kao i primjerima iz svakodnevnog života.

Članovi koji su radili na rječniku su nagrađeni Posebnom Dekanovom nagradom u prosincu 2014. godine. Osim toga rječnik je nagrađen i brojnim drugim nagradama: dobitnik strukovne nagrade GrandPRix 2015., dobitnik nagrade Prijatelj studenata 2015. , finalist European Excellence Awards, 2016.

 

rjecnik-web

 

 

Summer School of Finance

Ljetna škola financijske pismenosti i poduzetništva prvi je program sedmodnevne neformalne edukacije iz područja osobnih financija za srednjoškolski uzrast. Potrebu za ovakvim tipom edukacije prepoznali smo u rezultatima PISA testiranja na kojima su hrvatski srednjoškolci ostvarili ispodprosječne rezultate na razini Europske unije. Osam studenata Ekonomskog fakulteta, koji su i članovi Financijskog kluba, osmislili su program i projekte kroz koje će mentorirati 20ak učenika viših razreda srednje škole. Uz studente, predviđena su i predavanja profesora i stručnjaka koji približavaju učenicima pojmove poput kredita, duga, štednje, prinosa, dionica i obveznica te ostali pojmova s kojima se svakodnevno susrećemo kada su u pitanju financije. 

Program se sastoji od dva dijela. Zajednički dio kroz koji se uči o financijskoj pismenosti te pojedinim dijelovima ekonomije na kojima se radi kroz projekte u timovima. Predviđena zajednička predavanja i radionice prolaze svi polaznici kako bi savladali osnovne pojmove i osnove financijske pismenosti. Uz zajednički dio edukacije, učenici rade u manjim timovima s mentorima na znanstvenim projektima iz specifičnog dijela ekonomije. Tako su uz mentorstvo studenata, zainteresirani provesli projekt iz područja poduzetništva, financija, ekonomije i marketinga paralelno uz osnovni program financijske pismenosti.
summer-web

Bloomberg Aptitude Test

Bloomberg Institute u partnerstvu sa Financijskim Klubom i Ekonomskim fakultetom – Zagreb omogućava polaganje Bloomberg Assessment Testa (BAT) svim zainteresiranim studentima.

BAT je globalni, standardizirani ispit kojim se testiraju znanje iz područja financija i profesionalne sposobnosti kandidata testiranja.
Otvoren je svim studentima, a posebno onima pred krajem studija koje zanima karijera u području financija. Ispit ne zahtijeva specifično predznanje i može se polagati neograničeni broj puta. Polaganje ispita je besplatno.

Humanitarni koncert Make a Wish

Make a wish naziv je humanitarnoga božićnog koncerta koji se održao 16. prosinca 2016. u zagrebačkom klubu Boogaloo. Organizatori koncerta bile su studentske udruge s Ekonomskog fakulteta – Financijski klub, Hrvatska studentska asocijacija – HSA, Ekonomska klinika, AIESEC, Debatni klub i eSTUDENT uz potporu Ekonomskog fakultetu u Zagrebu i Studentskog zbora EFZG-a. Posebnost koncerta je, osim što je bio humanitarnog karaktera, u izvođačima. Naime, svi izvođači su bili studenti koji su se dobrovoljno prijavili – samostalni pjevači i svirači, studentski zbor EFZG-a Sonus oeconomicus te jedan kvartet, a izvodili su božićne pjesme. Osim glazbenog dijela organizirana je i tombola s vrijednim nagradama.

Prikupljeni novac od prodaje ulaznica i karata za tombolu donirao se Domu za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi sv. Franjo u Vugrovcu i udruzi Zagrebački humanitarci i to kupnjom najpotrebnijih stvari: od higijenskih potrepština, odjeće i obuće, hrane, pa sve do bijele tehnike (hladnjak, sušilica za rublje).

Božićno drvce EFZG-a

Božićno drvce EFZG-a je humanitarni projekt kojeg su pokrenuli Financijski klub i Hrvatska studentska asocijacija. Sam projekt je pokrenut u prosincu 2013. godine kada su studenti Ekonomskog fakulteta imali priliku donirati poklone djeci iz domova za nezbrinutu djecu: “Kuća sv. Franje – Vugrovec” i “Dom za nezbrinutu djecu A.G. Matoš”. Akcije je uspješno zaključena 21. prosinca kada su članovi koji su sudjelovali u projektu poklone odnijeli u domove i razveselili djecu za Božić! Humanitarni projekt se ponovio i 2014. godine kada su djeca iz navedenih domova napisali svoje želje na kuglice za bor, a studenti Ekonomskog fakulteta spremno ih ispunili!

Projekt traje tokom čitave godine kroz razne oblike suradnje s navedenim domovima.

 

Kopačka solidarnosti

Kopačka solidarnosti je malonogometni turnir humanitarnog karaktera čiji su sudionici studenti i poduzeća. Svrha ovog turnira jest dobrom voljom i udruženim snagama pridonijeti podizanju kvalitete obrazovanja, oblikujući tako pogled na svijet mladih te gradeći temelje za njihovo permanentno povezivanje znanja, vještina i sposobnosti. Članovi Financijskog kluba rado se odazivaju akcijama i projektima ovakvog humanitarnog tipa. Osim dobre zabave i druženja ujedno pomažemo i najpotrebitijima, na što smo ponosni.