Pokrećemo prvu ljetnu školu financijske pismenosti i poduzetništva

SSF2

Financijski klub u suradnji sa Znanstveno edukacijskim centrom Višnjan pokreće prvu ljetnu školu financijske pismenosti i poduzetništva. Ljetna škola financijske pismenosti prvi je program sedmodnevne neformalne edukacije iz područja osobnih financija za srednjoškolski uzrast. Program će se održati od 21. do 28. kolovoza u Višnjanu (Istarska županija).

Rok za prijavu je 1. lipnja. Više informacija na www.finance.hr/school 

Prijavi se ili saznaj detalje

Potrebu za ovakvim tipom edukacije prepoznali smo u rezultatima PISA testiranja na kojima su hrvatski srednjoškolci ostvarili ispodprosječne rezultate na razini Europske unije. Prema istraživanju, hrvatski učenici zauzeli su 14. mjesto među 18 zemalja. Na ljestvici koja sadrži pet razina znanja i sposobnosti, 15,5 posto hrvatskih učenika ne dostiže niti razinu dva, odnosno ne posjeduje osnovne vještine u financijskoj pismenosti. Cilj je ovim programom povećati financijsku pismenost srednjoškolske populacije.

Ciljevi projekta su:

  • povećati financijsku pismenost učenika u srednjoj školi
  • osnažiti studente pri provedbi projekata i programa kako bi spoznali svoje kapacitete
  • studente upoznati sa specifičnim pedagoškim metodama u radu sa srednjoškolcima
  • osmisliti i provesti znanstvene projekte od značaja koje će provesti studenti mentori i učenici
  • povezati učenike i studente sa stručnjacima iz pojedinih područja te promovirati Ekonomski fakultet

Glavni je cilj pridonijeti rješavanju problema manjka financijske pismenosti među učenicima.

Sedmodnevni program za 20 učenika srednjih škola

Osam studenata Ekonomskog fakulteta, koji su i članovi Financijskog kluba, osmislili su program i projekte kroz koje će mentorirati 20ak učenika viših razreda srednje škole. Uz studente, predviđena su i predavanja profesora i stručnjaka koji približavaju učenicima pojmove poput kredita, duga, štednje, prinosa, dionica i obveznica te ostali pojmova s kojima se svakodnevno susrećemo kada su u pitanju financije.

Studenti su osmislili tjedni program od dva dijela. Zajednički dio kroz koji se uči o financijskoj pismenosti te pojedinim dijelovima ekonomije na kojima se radi kroz projekte u timovima. Predviđena zajednička predavanja i radionice prolaze svi polaznici kako bi savladali osnovne pojmove i osnove financijske pismenosti. Uz zajednički dio edukacije, učenici rade u manjim timovima s mentorima na znanstvenim projektima iz specifičnog dijela ekonomije. Tako će uz mentorstvo studenata, zainteresirani provesti projekt iz područja poduzetništva, financija, ekonomije i marketinga paralelno uz osnovni program financijske pismenosti.

Učenje kroz praktičan rad

Tijekom ljetne škole, predviđen je i terenski rad, tj. posjet nekim trgovačkim društvima u Istri. Namjera je da učenici ne slušaju predavanja kao u školi već da sami dolaze do zaključaka uz prisutnost mentora te kroz praktični rad. Osim terenskog rada, predviđeno je da se kroz predavanja i projekte s učenicima provedu interaktivne vježbe, znanstveni eksperimenti, provedba anketa i obrada prikupljenih podataka. Učenici zatim na temelju rezultata sami dolaze do zaključka, a mentor ih tijekom rada samo usmjerava.

Kroz zajednička predavanja cilj je obraditi sljedeće teme kroz pet cjelina:

  1. financijske institucije, bankovni računi, krediti, studentski paketi,
  2. ulaganje i štednja, prinos i rizici, špekulanti i investitori, institucionalni investitori, tržište kapitala i novca,
  3. poduzetništvo, trgovačka društva, obrti i OPG, startupovi, poslovni plan i marketinški plan,
  4. obračun plaća, porezi, inflacija, zaposlenost i BDP
  5. pisanje životopisa, motivacijskog pisma, prezentiranje, online alati i e-mail