Tjedni pregled tržišta

TEČAJ KUNE I EURA

Grafikon 1: tečaj kune i eura
Izvor: tradingview.com

Situacija s tečajem kune i eura se relativno poboljšala od vremena prošloga pregleda tržišta. Tečaj dvije spomenute valute je u trenutku pisanja ovoga pregleda stabilan. Takav trend je u svakom slučaju poželjan zato što je središnja banka (u našem slučaju HNB) primorana intervenirati tijekom većih volatilnosti što je spomenuto u prošlom pregledu. Takva se situacija prije nekoliko tjedana i dogodila, kada je HNB morao intervenirati sa 1.6 milijardi eura kako bi stabilizirao tečaj. Što se tiče samog trenutnog srednjeg tečaja od otprilike 7.62 kune za jedan euro, teško je procijeniti povoljnost istoga iako je stabilan. Već je ukratko spomenut odnos između tečaja odnosno vrijednosti valute neke zemlje i uvoza/izvoza. U svakom slučaju je rasprava o trenutnoj razini tečaja kune (podcijenjenost/precijenjenost) ipak u drugom planu u usporedbi sa stabilnošću iste. Iako su oboje izrazito bitni, važno je da HNB posjeduje rezerve za novu potencijalnu volatilnost kune. Inače, HNB je krajem veljače 2020. godine posjedovao pričuve u vrijednosti od približno 19.4 milijardi eura. Dovoljno nadajmo se.

CIJENA ZLATA PO UNCI

Grafikon 2: CDF na zlato po unci (u $)
Izvor: tradingview.com

U prošlome pregledu tržišta promatrali smo nisku cijenu zlata koja se ujedno i volatilno kretala te moguć obrat trenda iste. Spomenuti obrat se dogodio te je shodno tome cijena spomenute robe narasla za 9 postotna poena. Nakon spomenutog snažnog porasta cijene 23. i 24. ožujka, ista se nalazila u blagoj konsolidaciji sve do posljednjeg dana ožujka kada je pala za 2 postotna poena. Zanimljivo je da se spomenuti pad nije dugo održao te da zlato tvrdoglavo varira između 1610 i 1630 američkih dolara po unci. Trenutnu cijenu možemo nazvati prosječnom gledajući posljednjih 10 dana. Za daljnji rast potrebno je naravno pratiti vijesti iz svijeta, pogotovo s obzirom na COVID-19. Gledajući stanje zlata kroz perspektivu tehničke analize, moguć je obrat trenutnog konsolidiranog trenda ako cijena probije donju razinu od 1576 američkih dolara što označava padajući trend. Suprotno tome, ako cijena probije gornju razinu od 1637 američkih dolara, moguć je rastući trend. U svakom slučaju treba uzeti u obzir kako tehnička analiza često ne djeluje tijekom izvanrednih situacija poput ove u kojoj se trenutno nalazimo.

CIJENA NAFTE

Grafikon 3: CDF na sirovu naftu (u $)
Izvor: tradingview.com

Cijena nafte bilježi blagi porast u posljednjih nekoliko dana od trenutka pisanja ovog članka, međutim i dalje se nalazi na razinama koje na grafu ove robe nismo vidjeli u posljednjih 20 godina. Snažna volatilnost je i dalje prisutna dok je budućnost sirove nafte neizvjesna. Spominje se i mogućnost kupnje manjih igrača od strane većih na globalnom tržištu nafte. Postoji mogućnost da manje kompanije na tržištu nafte neće imati mogućnost opstanka tijekom turbulentnih vremena u kojima se nalazimo. Razlog tome je naravno pad cijene crnog zlata kojega proizvode – što smanjuje prihode dok rashodi ostaju jednaki ili veći. Tu u priču ulaze veće kompanije kojima će ovo biti prilika da preuzmu manje konkurente. Neupitno je da su ovakva vremena, iako tmurna, pogodna za ulaganje u razne robe i vrijednosnice. Isto vrijedi i za akviziciju nelikvidnih kompanija kojima niti državne potpore neće biti adekvatne za opstanak na tržištu. Čitatelj je u prošlom pregledu tržišta dobio uvid u relativno konstantan rast cijene zlata u posljednjih nekoliko desetljeća. Isto se ne može reći za naftu. Evidentna je snažna volatilnost cijene sirove nafte na oba prikazana grafa. Prvi prikazuje volatilnost cijene nafte u posljednja dva tjedna, dok drugi prikazuje volatilnost u posljednja četiri desetljeća. Može se reći da je znatnija volatilnost započela nakon probijanja cijene od 40 dolara po barelu, 2004. godine.


Grafikon 4: cfd na sirovu naftu (u $) od 1984.-2020. godine
Izvor: tradingview.com

Ante Obradović

IZVORI:

Widdershoven, C. : “OPEC’s Plan To Take Over The Global Oil Industry”, dostupno na: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/OPECs-Plan-To-Take-Over-The-Global-Oil-Industry.html

HNB, “Tečajna lista”, dostupno na: https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije/monetarna-politika/tecajna-lista/tecajna-lista

HNB: “Međunarodne pričuve”, dostupno na: https://www.hnb.hr/statistika/statisticki-podaci/financijski-sektor/sredisnja-banka-hnb/me-unarodne-pricuve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *