Porezna evazija

Parafrazirat ćemo, svima nama poznatu, izreku: “u životu se moraju samo dvije stvari – umrijeti i platiti porez.” No, je li zaista to tako? Vjerujemo da ste se svi vi susreli, posebno u javnom diskursu, s pojmovima utaje poreza, izbjegavanja plaćanja poreza i sl. U ovom tekstu nastojat ćemo ukratko objasniti ove pojmove kako bi vam približili ove pojave koje su sastavni dio poreznih procesa.

Krenimo s poreznom evazijom. Porezni obveznici, otkad god postoje porezi, nastojali su na neki način minimizirati svoja davanja. Slijedom toga, pojavila se i porezna evazija koje može biti zakonita i nezakonita. Unutar zakonite porezne evazije porezni obveznici nastoje što više minimizirati svoje izdatke unutar svih zakonskih propisa koji im to dopuštaju. Dakle, kako bi porezna evazija bila zakonita potrebno je dobro poznavati porezne zakone i koristiti se tzv. “rupama u zakonu.” Često do ovakvih situacija dolazi kada poreze gledamo kroz prizmu pravednosti, odnosno kada se pitamo plaćamo li svi poreze jednako, postoje li povlašteni i oni koji uopće ne plaćaju porez, koristimo li svi jednako dobra za koja se porezi troše i slično. Porezna evazija može biti namjerna i nenamjerna.

Zasigurno ste čuli i za pojam porezne oaze. Porezna oaza označava mjesta, odnosno područja, koja imaju nisku ili nultu stopu oporezivanja i ona služe pojedincima kojima je u interesu što više smanjiti porezna davanja ostvarivanju toga cilja politikom offshore  načina. Nerijetko velike multinacionalne kompanije, sportaši ili imućni pojedinci dislociraju svoju dobit ili dohodak na takva mjesta kako bi ostvarili maksimalnu dobit svoga poslovanja i svoje zarade.

Također, poznajemo i nezakonitu poreznu evaziju. Unutar toga možemo navesti izbjegavanje plaćanja poreza – utaju poreza, a to je slučaj kada dolazi do neplaćanja zakonski utvrđenih obveza kada porezni obveznici prijavljuju manje prihode koji podliježu oporezivanju. U tom slučaju porezni obveznici najčešće podnose lažne podatke i prikrivaju podatke. Ova pojava je često zastupljena u javnom diskursu i posebno je izražena u zemljama u kojima je korupcija prisutna tj. u zemljama u kojima se ne vjeruje vlastima. Ova vrsta porezne evazije predstavlja veliki problem u normalnom funkcioniranju države.

Jasno je kako je tanka granica između ova dva pojma – izbjegavanja i utaje poreza. Potrebno je imati vojsku dobrih poreznih savjetnika kako bi neplaćanje poreza bilo unutar granica zakona te ono vrlo lako može postati i nezakonito. Stoga, nama kao poreznim obveznicima preostaje biti pravednima i čestitim poreznim platišama kako bi, u konačnici, zajedno stvarali bolje društvo. Ovaj tekst zaključit ćemo citatom poznatog filozofa Platona kojeg možemo iskoristiti za ovu priliku: “ U državi u kojoj postoji porez na dohodak častan će čovjek platiti veći porez od nečasnog čovjeka, iako su ostvarili isti dohodak.”

 

                                                                                               Ivan Mršo