FK Profitability Score

FK Profitability Score je projekt studentske udruge Financijski klub s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o scoring modelu kojim uspoređujemo profitabilnost najvećih hrvatskih poduzeća iz odabranih djelatnosti. Općenito govoreći, svrha svakog scoring modela jest da se na temelju više odabranih varijabli brže i kvalitetnije donese poslovna odluka, bez obzira je li riječ o procjeni kreditne sposobnosti potencijalnog klijenta banke, o odluci koje dionice uključiti u portfelj, ili pak u našem konkretnom slučaju, odluci o profitabilnosti poduzeća.

U slučaju FK Profitability Scora, riječ je o scoring modelu povijesnog karaktera kojim ocjenjujemo profitabilnost odabranih poduzeća na temelju informacija iz temeljnih financijskih izvještaja: bilance i RDG-a. Prilikom izračuna scoring modela, temeljenog na financijskim izvještajima, imamo tri koraka. Prvi je čitanje financijskih izvještaja i izvlačenje nama bitnih podataka. Drugi je kreiranje željenih financijskihpokazatelja profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnostii ekonomičnostiiz odabranih podataka. Treći korak je uključivanje željenih pokazatelja u scoring model, ali da pri tomesvaki ima svoj vrijednosni udio, tzv. ponder.

Članovi Financijskog kluba koji su osmislili i izgradili FK Profitability Score su za svoj trud i nagrađeni su Posebnom Dekanovom nagradom u prosincu 2015.

profitability-web

 

Financijski Rječnik

Financijski Rječnik je projekt Financijskog Kluba koji je rezultat suradnje studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Bisnode-a. Članovi studentske udruge Financijski klub prikupili su i definirali sve financijske pojmove, dok su studenti smjera marketing iste „preveli“ na način da budu jasni i razumljivi. Financijski rječnik najvažnijih ekonomskih pojmova sadrži 425 najvažnijih ekonomskih pojmova s pripadajućim temeljnim definicijama i primjerima, tematski podjeljeno u osam sadržajnih cjelina (Osnovni pojmovi, Financijski pojmovi, Institucije, Marketing, Porezi i doprinosi, Poslovanje, Pravni pojmovi, Računovodstvo). Na projektu izrade şudjelovali su i studenti smjera Financije i studenti smjera Marketing, a time je osiguran multidisciplinarni pristup te široka primjenjivost Financijskog rječnika jer su definicije ekonomskih pojmova oplemenjene jasnim i razumljivim objašnjenjima kao i primjerima iz svakodnevnog života.

Članovi koji su radili na rječniku su nagrađeni Posebnom Dekanovom nagradom u prosincu 2014. godine. Osim toga rječnik je nagrađen i brojnim drugim nagradama: dobitnik strukovne nagrade GrandPRix 2015., dobitnik nagrade Prijatelj studenata 2015. , finalist European Excellence Awards, 2016.

 

rjecnik-web

 

 

Summer School of Finance

Ljetna škola financijske pismenosti i poduzetništva prvi je program sedmodnevne neformalne edukacije iz područja osobnih financija za srednjoškolski uzrast. Potrebu za ovakvim tipom edukacije prepoznali smo u rezultatima PISA testiranja na kojima su hrvatski srednjoškolci ostvarili ispodprosječne rezultate na razini Europske unije. Osam studenata Ekonomskog fakulteta, koji su i članovi Financijskog kluba, osmislili su program i projekte kroz koje će mentorirati 20ak učenika viših razreda srednje škole. Uz studente, predviđena su i predavanja profesora i stručnjaka koji približavaju učenicima pojmove poput kredita, duga, štednje, prinosa, dionica i obveznica te ostali pojmova s kojima se svakodnevno susrećemo kada su u pitanju financije. 

Program se sastoji od dva dijela. Zajednički dio kroz koji se uči o financijskoj pismenosti te pojedinim dijelovima ekonomije na kojima se radi kroz projekte u timovima. Predviđena zajednička predavanja i radionice prolaze svi polaznici kako bi savladali osnovne pojmove i osnove financijske pismenosti. Uz zajednički dio edukacije, učenici rade u manjim timovima s mentorima na znanstvenim projektima iz specifičnog dijela ekonomije. Tako su uz mentorstvo studenata, zainteresirani provesli projekt iz područja poduzetništva, financija, ekonomije i marketinga paralelno uz osnovni program financijske pismenosti.
summer-web

 

Competitiveness Day

Competitiveness Day je konferencija o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te je sljedbenik konferencije Competitiveness Week. Cilj konferencije je identifikacija glavnih problema konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i slabosti u navedenim područjima te kroz predavanja i diskusije, zajedno sa sudionicima predložiti rješenja. Spajanjem različitih profila stručnjaka iz prakse svaki od njih svojim specifičnim znanjima, informacijama i iskustvima pridonosi boljem razumijevanju izazova s kojima se suočava pojedina industrija u Republici Hrvatskoj.
Svake godine fokus je na drugoj industriji. Dosada je predmet analize bila prehrambena industrija, kreativna industrija, Blue economy, a u 2017. godini smo obradili i sve više pristunu i brzorastuću IT industriju.

cd-2014-izvjestaj  2015-izvjestaj

izvjestaj-2016  

 

Bloomberg Aptitude Test

Bloomberg Institute u partnerstvu sa Financijskim Klubom i Ekonomskim fakultetom – Zagreb omogućava polaganje Bloomberg Assessment Testa (BAT) svim zainteresiranim studentima.

BAT je globalni, standardizirani ispit kojim se testiraju znanje iz područja financija i profesionalne sposobnosti kandidata testiranja.
Otvoren je svim studentima, a posebno onima pred krajem studija koje zanima karijera u području financija. Ispit ne zahtijeva specifično predznanje i može se polagati neograničeni broj puta. Polaganje ispita je besplatno.

 

European Money Week

Svake godine (izvještaj 2017. god), povodom obilježavanja Europskog tjedna novca, Financijski Klub organizira seriju predavanja, radionica i okruglih stolova s ciljem povećanja financijske pismenosti i znanja. Svi zainteresirani, a osobito studenti, imaju priliku upoznati se s financijskom industrijom i kretanjima na tržištu od prepoznatih poduzeća i stručnjaka iz industrije.

Europski tjedan novca (European Money Week) održava se u sklopu Svjetskog tjedna novca (Global Money Weeka), odnosno nastojanja da se na globalnoj razini podigne svijest o važnosti financijskog obrazovanja, financijske uključenosti i poduzetništva. Financijska pismenost je znanje i razumijevanje financijskih koncepata i rizika te vještine i motivacija za primjenu tih znanja i razumijevanja kako bi se donijele odluke koje u konačnici dovode do poboljšanja financijske dobrobiti pojedinca i društva te omogućava sudjelovanje u gospodarskom životu.

2017. godine projekt Europski tjedan novca prepoznalo je i Sveučilište u Zagrebu te organizacijskom timu dodjelilo Rektorovu nagradu u kategoriji društvenog koristan rada u akademskoj i široj zajednici! Osim edukativnih predavanja, Financijski Klub je u suradnji s partnerom Bisnode-om osmislio skulpturu DataCROnomics načinjenu od preko 30.000 LEGO kockica, a koja je prikazivala osnovne ekonomske pokazatelje o hrvatskom gospodarstvu.

 

Financijski Ekspert Budućnosti

Financijski Klub je 2014. godine po prvi puta organizirao konferenciju Financijski ekspert budućnosti s ciljem upoznavanja studenata s načinima najbolje pripreme za pronalaženje, a potom i ostvarivanje vrhunske karijere na području financija. Financijski ekspert budućnosti upoznaje studente s načinima putem kojih se mogu istaknuti iz mnoštva te krenuti na svoj put k vrhunskoj karijeri.

Studenti su mogli iz prve ruke saznati koje su sličnosti i razlike između CFA-a i MBA-a, kako kvalitetno ispuniti životopis, kako izgleda selekcijski proces i što se sve traži od kandidata te kakvi ih psihološki testovi čekaju na testiranju.

 

feb-2014  feb-2015 

 

Konferencija Free Market Road Show

Od 2013. godine na Ekonomskom fakultetu – Zagreb održavana je međunarodna konferencija Free Market Road Show u suorganizaciji Financijskog kluba, Centra za obnovu kulture i The Austrian Economics Centra. Radi se o konferenciji koja je dio projekta Free Market Road Show u sklopu kojega se održavaju konferencije diljem Europe u čak 26 gradova. Konferencija se sastoji od tri panel rasprave na kojima sudjeluju domaći i strani ekonomski stručnjaci i poduzetnici.

Tema 2013. godine bila je Mogu li samo mjere štednje spasiti Europu? Naredne, 2014. godine raspravljalo se o Europskoj Uniji,  Izbori za EU parlament – Što čeka Europsku uniju? Free Market Road Show 2015 održan je na temu Kako potaknuti rast? Dok smo 2017. godine  analizirali kako će izgledati svijet nakon Brexita i Trumpa.

Članovi Financijskog kluba nagrađeni su posebnom Dekanovom nagradom u prosincu 2013. zbog uspješne organizacije Free Market Road Show 29. svibnja 2013. na Ekonomskom fakultetu te posebnom Rektorovom nagradom  za organizaciju Free Market Road Show konferencije 23. travnja 2014. godine

   

fmrs15 

 

Konferencija Primarno tržište

Primarno tržište je konferencija Financijskog kluba, koja se održavala od 2010. do 2012. godine.

Primarno tržište 2010., održanoj na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji studentske udruge Financijski klub i projekta Student investitor. Konferencija je privukla kvalitetne studente s različitih fakulteta i stručnjake iz prakse. Njezin značaj proizlazi iz činjenice da je to prva investitorska studentska konferencija održana na području Sveučilišta u Zagrebu.

Uz članove projekta, na konferenciji su predavali i vrhunski stručnjaci iz prakse koji su sa sudionicima konferencije podijelili svoja znanja o specifičnim područjima i problemima s kojima se svaki investitor susreće. Atmosfera na cijeloj konferenciji bila je veoma proaktivna, tema svakog govornika izazvala je veliko zanimanje publike, pa se može zaključiti da je konferencija bila i više nego uspješna.

   

 

Isplati se znati

Povodom obilježavanja mjeseca financijske pismenosti u svijetu od 25. do 28. travnja 2016. održale su se mnoge aktivnosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu uz suorganizaciju Financijskog Kluba te drugih studentskih udruga – Debatni Klub i Ekonomska Klinika.   Na rasporedu je bilo niz edukativnih radionica na temu osobnih financija namijenjenih učenicima srednjih škola, studentima i građanima, u sklopu kojih mogu naučiti kako upravljati svojim financijama i kako biti odgovorniji potrošač.

Za srednjoškolce je organizirano besplatno predavanje u sklopu programa financijske pismenosti “Budi FIN – Financijski obrazovan i uspješan”, dok je za studente i građane predviđen besplatni trodnevni program  “FLiP – Financial Literacy in Practice”.

 

Humanitarni koncert Make a Wish

Make a wish naziv je humanitarnoga božićnog koncerta koji se održao 16. prosinca 2016. u zagrebačkom klubu Boogaloo. Organizatori koncerta bile su studentske udruge s Ekonomskog fakulteta – Financijski klub, Hrvatska studentska asocijacija – HSA, Ekonomska klinika, AIESEC, Debatni klub i eSTUDENT uz potporu Ekonomskog fakultetu u Zagrebu i Studentskog zbora EFZG-a. Posebnost koncerta je, osim što je bio humanitarnog karaktera, u izvođačima. Naime, svi izvođači su bili studenti koji su se dobrovoljno prijavili – samostalni pjevači i svirači, studentski zbor EFZG-a Sonus oeconomicus te jedan kvartet, a izvodili su božićne pjesme. Osim glazbenog dijela organizirana je i tombola s vrijednim nagradama.

Prikupljeni novac od prodaje ulaznica i karata za tombolu donirao se Domu za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi sv. Franjo u Vugrovcu i udruzi Zagrebački humanitarci i to kupnjom najpotrebnijih stvari: od higijenskih potrepština, odjeće i obuće, hrane, pa sve do bijele tehnike (hladnjak, sušilica za rublje).

 

Božićno drvce EFZG-a

Božićno drvce EFZG-a je humanitarni projekt kojeg su pokrenuli Financijski klub i Hrvatska studentska asocijacija. Sam projekt je pokrenut u prosincu 2013. godine kada su studenti Ekonomskog fakulteta imali priliku donirati poklone djeci iz domova za nezbrinutu djecu: “Kuća sv. Franje – Vugrovec” i “Dom za nezbrinutu djecu A.G. Matoš”. Akcije je uspješno zaključena 21. prosinca kada su članovi koji su sudjelovali u projektu poklone odnijeli u domove i razveselili djecu za Božić! Humanitarni projekt se ponovio i 2014. godine kada su djeca iz navedenih domova napisali svoje želje na kuglice za bor, a studenti Ekonomskog fakulteta spremno ih ispunili!

Projekt traje tokom čitave godine kroz razne oblike suradnje s navedenim domovima.

 

Kopačka solidarnosti

Kopačka solidarnosti je malonogometni turnir humanitarnog karaktera čiji su sudionici studenti i poduzeća. Svrha ovog turnira jest dobrom voljom i udruženim snagama pridonijeti podizanju kvalitete obrazovanja, oblikujući tako pogled na svijet mladih te gradeći temelje za njihovo permanentno povezivanje znanja, vještina i sposobnosti. Članovi Financijskog kluba rado se odazivaju akcijama i projektima ovakvog humanitarnog tipa. Osim dobre zabave i druženja ujedno pomažemo i najpotrebitijima, na što smo ponosni.