Što se događa s američkim dolarom u posljednje vrijeme?

Priča o slabljenju američkog dolara jedna je od najvažnijih tema na Wall Streetu, posebice od nedavnog kraha burze. Dolar je 16. veljače 2018. godine u odnosu na glavne svjetske valute dosegao jednu od najnižih razina u posljednje tri godine. Iako je u posljednjih nekoliko godina „snažan dolar“ bio centar svjetskih financijskih priča, uz prisutne niske kamatne stope i visoke cijene financijske imovine, početkom 2017. godine dolar je počeo padati opterećen nizom različitih faktora, a kamatne stope rasti.

Izvor: HNB

Nakon što je Donald Trump u studenome 2016. godine izabran za predsjednika SAD-a, u siječnju prošle godine je izjavio u obraćanju američkoj javnosti kako je dolar trenutno prejak i da kao takav ne doprinosi jačanju konkurentnosti domaćih poduzeća, posebice u odnosu na kineska poduzeća. Kasnije je još u nekoliko navrata tijekom 2017. godine izjavio da je dolar apreciran i tako pokazao da stoji iza onoga što je rekao na početku, što je pridonijelo dodatnom slabljenju dolara tijekom godine. Budući da su očekivanja imala svoju ulogu u kretanju dolara, od tada počinje postupan pad.

Osim toga, svojim dolaskom na vlast predsjednik Donald Trump najavio je poreznu reformu, koju je Senat odobrio krajem prošle godine. Porezna reforma sadrži rezove u korporativnim i individualnim poreznim kategorijama i najznačajnija je revizija američkog poreznog sustava proteklih desetljeća. No dosadašnji Trumpov porezni rez nije otvorio val globalne potražnje za američkom imovinom. Ustvari, upravo je zbog rasta budžetskog deficita dolar  dodatno oslabio. Smatra se da će budžetski deficit 2019. godine dosegnuti gotovo 1 trilijun dolara, kojem je također nedavno potpomogao i novi budžetski plan za 2019. kojeg su izglasali Senat i Kongres. U njemu stoji kako će doći do daljnjeg povećanja ograničenja američkog duga i povećanja potrošnje za otprilike 300 milijardi američkih dolara. Na nedavnoj konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, američki ministar financija Steven Mnuchin je izjavio kako je slabiji dolar dobar u jačanju konkurentnosti američkog izvoza čime je dolar pao na novu najnižu trogodišnju razinu. Neki analitičari smatraju pad dolara atipičnim jer je FED i tijekom prošle godine nastavio sa svojom politikom podizanja kamatnih stopa koja je započela u prosincu 2015. godine te trenutna kamatna stopa FED-a iznosi 1,5 %. Rast kamatnih stopa također pomaže pri održavanju inflacije stabilnom. Nadalje, jedan od uzroka aprecijacije dolara su svakako i visoki prinosi na američke obveznice, već spomenuti porezni rezovi i veliki optimizam koji vlada oko američkog gospodarstva, koje je u zadnja dva kvartala imalo solidan rast.

No, čini se kako je najbolje objašnjenje slabosti dolara trenutno neočekivani rast čitave svjetske ekonomije, a posebno snažan oporavak Europske Unije. To objašnjava trenutnu aprecijaciju eura naspram dolara te su zbog toga prisutna snažnija očekivanja da će ECB početi provoditi restriktivnu monetarnu politiku u 2019. godini. Isto tako sve više investitora očekuje kako će ECB uskoro prestati s programom masivne kupnje obveznica, što bi potaknulo rast prinosa obveznica europskih zemalja i učinilo euro još privlačnijim u odnosu na dolar. Također neki investitori očekuju kako će ECB početi podizati kamatne stope krajem ove ili početkom iduće godine s trenutne razine koja iznosi 0%. Ipak, slabost dolara ne može se pripisati samo onome što se događa izvan SAD-a te u skladu s tim neki analitičari smatraju da politička disfunkcija u SAD-u također gura dolar prema dolje.

Slabiji američki dolar u kombinaciji s poreznom reformom i fiskalnom ekspanzijom pridonose tržištu kapitala, što također objašnjava oporavak Wall Streeta i svjetskih tržišta. FED je u srijedu 21.2. objavio zapisnik sastanka Federalnog komiteta otvorenog tržišta koji se održao u siječnju ove godine, gdje su članovi Federalnog komiteta izjavili kako vide daljnje povećanje gospodarskog rasta i inflacije što povećava vjerojatnost postupnog podizanja kamatnih stopa u budućnosti. Ovo je bio posljednji sastanak bivše predsjednice FED-a Janet Yellen, koju je naslijedio Jerome Powell,  za kojeg se očekuje da će nastaviti strategiju postupnog podizanja kamatnih stopa. Jerome Powell, novi predsjednik FED-a, je u prvom kongresnom svjedočenju dao bikovsku procjenu za američko gospodarstvo, što je izazvalo špekulacije da bi mogao ubrzati podizanje kamatnih stopa kako američko gospodarstvo nastavlja rasti. Jerome Powell je rekao kako je njegov osobni pogled na gospodarstvo ojačao od prosinca kada je izjavio da je gospodarstvo ojačalo ove godine više nego što je on očekivao te je također dodao da treba nastaviti s podizanjem kamatnih stopa kako bi se izbjeglo „pregrijavanje gospodarstva“.

Izjava gospodina Powella utjecala je pozitivno na dolar te je uzrokovala aprecijaciju dolara u odnosu na ostale G10 valute što je također utjecalo i na investitore koji su prema anketama povisili vjerojatnost s 10 na 30 posto da će FED ove godine povećati kamatne stope četiri puta. Daljnje povećanje kamatnih stopa trebalo bi dovesti do aprecijacije dolara naspram ostalih valuta, no kako smo vidjeli da mnogobrojni faktori utječu na pomake valuta, pitanje je hoće li se to i dogoditi?

 

Patrik Barišić