Student Investitor 2019.

Konferencija Student Investitor održana je 9. svibnja u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Privukla je veliki broj studenta zainteresiranih za tržišta kapitala, ulaganje, trejding, upravljanje imovinom i slične teme, te se u dvorani tražilo i mjesto više. Na konferenciji su prisustvovali gosti predavači iz ZB Investa, InterCapitala te OptimTrader trgovačke platforme i HUTA-e. Teme o kojima su govorili su bile upravljanje dioničkim fondovima, upravljanje obvezničkim fodovima, procjena vrijednosti poduzeća u praksi te kako mali investitor može ulagati na financijskom tržištu. Uz njih su članovi Financijskog kluba predstavljali svoju analizu Netflixove dionice, što je uključivalo markoanalizu američkog tržišta, analizu Netflixove industrije i konkurencije, procjena fer vrijednosti njegove dionice na tržištu te na kraju i tehničku analizu kretanja njezine cijene. Sponzori konferencije su bili Milka Joy Fills i Halls.

Nakon uvodne riječi voditelja konferencije Dominika Vugića Sakala te predstavljanja makroanalize američkog tržišta, prvi gost predavač bio je Zoran Pavlic iz ZB Investa. G. Pavlic, inače level 3 CFA, studentima je približio zašto ulagati u dionice kroz nekoliko priča o svojem karijernom i investicijskom putu. Naime, g. Pavlic se u investiranje zainteresirao još u srednjoj školi, te je već sa 17 godina počeo investirati u dionice. To je bio period velike ekspanzije kako ekonomije, tako i tržišta kapitala u Hrvatskoj, pa je ulazak u ulagačke vode bio jako primamljiv. U to vrijeme u Hrvatskoj, ističe Pavlic, na tržištu kapitala dobro se zarađivalo, ali tadašnji ulagači nisu vodili računa, što iz neznanja, što iz euforije, o mogućim rizicima i slabostima domaćeg financijskog sustava. Inicijalne javne ponude poput one Hrvatskog Telekoma upoznale su širu javnost s dionicama. Također u to vrijeme bilo je i nekih jako pozitivnih primjera investicijskih pothvata na burzi u Hrvatskoj, poput preuzimanja PLIVA d.d., kada je dnevni promet dionicama Plive bio oko 80 milijuna kuna, što je oko 10 puta više nego uobičajeni dnevni promet na cijeloj Zagrebačkoj Burzi danas. Naravno, i ta velika burzovna ekspanzija je 2008. godine završila slomom iz kojeg su mnogi naučili vrijedne lekcije. Neke od tih lekcija su da nikako nije pametno dizati kredit za ulaganje u dionice jer je pri toj strategiji velik rizik od tzv. margin calla.

Također smo saznali da je američko tržište dionica daleko najbitnije svjetsko dioničko tržište. Prije krize postojala je percepcija da su tržišta Nove Europe, gdje spada i hrvatsko tržište budućnost, jer su ostvarivala značajno više prinose od američkog, međutim pokazalo se kako je ipak tžište SAD-a na puno čvršćim temeljima, jer nakon sloma, SAD se vratio na pretkrizne razine brzo i nastavio rušiti rekorde, dok se primjerice hrvatski indeksi nikad nisu oporavili. Pavlic je objasnio da je tome tako upravo zbog ogromnog volumena dnevnog prometa na američkom tržištu.

Pavlic se na kraju osvrnuo i na nove tehnologije koje ulaze u burzovno trgovanje, ističući aplikacije za high frequency trading koje mijenjaju tržište, ali ne mijenjaju njegovu nepredvidivost. Tržišta se i dalje kreću i reflektiraju neke velike globalne trendove, osjetljiva su na politiku i međunarodna zbivanja. Mladim i budućim investitorima preporuča kako je bitno pratiti dnevna kretanja, ali najbitnije je razmišljanje na dugi rok. Za ulaganja se dakle mora voditi računa o fundamentima, ali bitnije od toga je voditi računa o tome da se radi o dobroj kompaniji u cijelosti, koja ima održivu budućnost.

Nakon što su članovi Ana Zrilić i Pave Rebić održali prezentaciju o Netflixovoj industriji i konkurenciji, drugi gost predavač bio je Niko Maričić iz InterCapitala. G. Maričić nam je uvodno izložio okvirnu strukturu InterCapital Asset Managementa, te je prešao na temu svojeg izlaganja, a to je upravljanje obvezničkim fondovima. Prvo je Maričić studentima objasnio razliku između fondova s fiksnim prinosom i dioničkih fondova. Najbitnija razlika je volatilnost instrumenta trgovine, gdje su dionice volatilnije od obveznica. Druge bitne razlike su mjesto i iznosi trgovanja. Obvezničkim fondovima može se upravljati kroz dvije vrste fondova, UCITS fond ili AIF (alternativni) fond. Osnovna razlika između ova dva fonda je u regulaciji. AIF fondovi su rizičniji te u njih ulažu u pravilu imućniji pojedinci koji vežu sredstva uz fond. UCITS fondove obilježava mogućnost povlačenja novca na zahtjev, a upravljaju se tako da se minimizira volatilnost radi ostvarenja dugoročnog rasta. UCITS fondovi dijele se na fondove koji ulažu regionalno i fondove koji ulažu globalno, a to je određeno kroz prospekt fonda.

Za uspješno vođenje fonda potrebno je provesti investicijsku analizu. Prvi korak je proučavanje zakonskog okvira, a drugi, no jednako bitan je poznavanje vlastitog portfelja kroz kontinuirano praćenje vrijednosti svih instrumenata nakon akvizicije. Ova opća načela je Maričić u detalje studentima prikazao na primjeru procjene investicije za Češku i Hrvatsku desetgodišnju državnu obveznicu.

Nakon što su Daria Bubalo, Jure Borovac i Antonio Gracin predstavili procjenu fer vijednosti dionice Netflixa, slijedeći za govornicom bio je Ivan Kovačev, također iz InterCapitala. G. Kovačev se studentima obratio na temu procjene vrijednosti u praksi. Da bi nas uveo u temu, osvrnuo se na procjenu vrijednosti Netflixa koju su neposredno prije predstavili članovi Financijskog kluba, rekavši kako je zadovoljan viđenim, međutim da u praksi postoje značajne razlike u procjeni vrijednosti u odnosu na ono što je studentima omogućeno na fakultetu, prvenstveno radi ograničenosti pristupu ključnim informacijama. Objašnjava kako je u praksi zbog suradnje s kompanijama i dostupnosti značajno veće količine informacija moguće posao učiniti izrazito temeljito. Kovačev dalje ističe kako se multiplikatori često koriste kao sredstvo procjene vrijednosti, ali pod uvjetom da je zadovoljena pretpostavka efikasnosti tržišta. Također, istaknuo je važnost razumijevanja da ipak tržišta nisu sasvim efikasna jer je moguće da cijena ne odražava vrijednost, već da konvergira prema vrijednosti tržišta. Zanimljivo je da su tržišta efikasnija, ako više sudionika vjeruje da može pravilno procijeniti vrijednost, jer se upravo tada dešava najbolja konvergencija prema stvarnoj vrijednosti. No Kovačev kaže kako tu priči nije kraj, jer percepcija vrijednosti i sklonost riziku variraju od investitora do investitora.

Što se tiče pristupa procjeni vrijednosti, sve počinje od analize poslovnog plana poduzeća u kojeg se ulaže, a zatim su još bitni indeksi za procjene vrijednosti, poznati također kao financijski omjeri, te očekivana zarada vlasnika. Uz poslovni plan, bitno je da poduzeće ima adekvatno predstavljene kontrolne mehanizme. Kod procjene vrijednosti bitno je voditi računa o organizacijskim i računovodstvenim promjenama ako je riječ o M&A transakcijama. Zaključno je Kovačev rekao kako zbog svega navedenog, procjena vrijednosti može jako varirati ovisno o investicijskom savjetniku.

Nakon što je Josip Halužan u živo pokazao kako provesti tehničku analizu dionice Netflixa, posljednje predavanje ovogodišnjeg Student investitora održao je Ivan Stojanović na temu ”Kako mali investitor može (pre)živjeti na tržištu?”. Ivan Stojanović glavni je predstavnik platforme OptimTrader u Hrvatskoj i član HUTA-e te je iznimno iskusan investitor. Na samom uvodu predavač je objasnio osnove investiranja kao što su razlika između špekuliranja i investiranja te kako i zašto početi investirati. Slijedi objašnjenje važnosti financijskog planiranja, složenog kamatnog prinosa, alokacije u različite imovinske klase i odnosa rizika i diverzifikacije u investiranju u sklopu kojeg je naglašena važnost diverzifikacije. Nakon toga predavač je odgovorio na pitanja koja svaki investitor postavi na početku svog investicijskog putovanja – ”Na kojem tržištu investirati?” i ”Kako investirati”. Studentima su detaljno objašnjeni i investicijski fondovi i dionički indeksi s kojima su se susretali tokom studija, ali nisu bili adekvatno upoznati s njima i njihovom ulogom pri investiranju. Nakon što je studentima približio pojmove prinosa S&P 500 indeksa i prinosa malog investitora, predavač je objasnio i koji tipovi investitora postoje na tržištu i koje tehnike trgovanja se mogu koristiti. Samo izlaganje zaključeno je koracima koje je potrebno učiniti pri izradi kvalitetne strategije investiranja, nakon čega su znatiželjni studenti postavljali pitanja našem predavaču koji je spremno odgovarao na svako od njih i savjetovao ih kako inteligentno i uspješno trgovati.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim gostima predavačima koji su se odazvali na naš poziv te održali iznimno zanimljive i kvalitetne prezentacije. Zahvaljujemo i svima koji su došli te svojom pažnjom i pitanjima predavačima učinili ovu konferenciju iznimno uspješnom. Zahvaljujemo i cijelom organizacijskom timu te svima koji su pomogli u organizaciji, bez kojih se ona ne bi mogla niti održati. Nadamo se da su svi imali dobro iskustvo s konferencijom i da su nešto korisno naučili, te da se vidimo i sljedeće godine!

Juraj Borić
Hana Beraković