Dionice

businessman-1106920_1920

Što je dionica?

Najjednostavnije rečeno dionica je udio u vlasništvu nad nekim poduzećem, tj. dionica predstavlja pravo imatelju dionice na udio u imovini i dobiti poduzeća. Kako osoba kupuje i posjeduje sve više i više dionica nekog poduzeća njezin vlasnički udio se povećava i ima pravo na veći dio imovine i dobiti. U prošlosti dionicu su predstavljali dionički certifikati, dok danas dionice postoje samo u elektronskom obliku radi jednostavnosti provođena operacija prodaje i kupovine same dionice. Prije se, ako se mislilo prodati dionicu, dionički certifikat morao fizički donijeti u brokersku kuću i tek tada se mogla obaviti kupoprodaja. Danas se kupoprodaja dionice obavlja jednostavnim klikom miša ili telefonskim pozivom.

1

Postoji dvije vrste dionica: obične dionice i preferencijalne dionice. Obične dionice su dionice s pravom glasa. Znači da kad se sastane skup dioničara, osobe koje imaju vlasništvo nad običnim dionicama imaju pravo glasa pri odlučivanju/donošenju odluka vezanih za poduzeće. S druge strane preferencijalne dionice ne nose glasačko pravo, ali zauzvrat vlasnici preferencijalnih dionica imaju pravo na isplatu dividendi (u slučaju da se one isplaćuju te godine) prije svih ostalih.

Gdje se trguje dionicama?
Dionicama se trguje na burzama. Burza ne posjeduje dionice kojima se trguju preko nje, nego samo služi kao mjesto gdje se povezuju prodavači i kupci dionica, tj. mjesto gdje se sastaje ponuda i potražnja za dionicama. U prošlosti se na burzama trgovalo na stvarnim fizičkim lokacijama, tzv. burzovni ‘floor’ je bio mjesto gdje su se prodavale i kupovale dionice. Pravo pristupa ‘floor’-u imali su samo brokeri koji su izvršavali naloge svojih klijenata. Ako su dobili nalog da prodaju određenu dionicu tražili su po floor-u drugog brokera koji bi kupio tu dionicu u ime svog klijenta.

2

Danas je velika većina burzi radi na principu OTC-a(Over The Counter). Transakcije se na OTC-u odvijaju elektronski i brže nego kod klasičnog oblika trgovanja. Prednosti OTC naspram klasičnog ‘floor’ oblika trgovanja na burzi su brzina i jednostavnost, dok su nedostatci slabija regulacija i manjak transparentnosti.


Burze oko svijeta

1. New York Stock Exchange(NYSE)
Najpoznatija i najutjecajnija svjetska burza. Korijene vuče još iz 18. stoljeća. Prema podatcima iz svibnja 2015. tržišna kapitalizacija nešto više od 1800 izlistanih dionica na burzi iznosila je 19,7 trilijuna američkih dolara. Prosječan dnevni promet u 2013. iznosio je 169 milijardi američkih dolara.
2. NASDAQ
Druga po redu po veličini odmah iza NYSE je NASDAQ. Ukupno ima nešto više od 3000 izlistanih dionica i druga je burza po redu tržišnoj kapitalizaciji, 8,5 trilijuna dolara prema podatcima iz 2013. godine. Na NASDAQ-u se trguje samo elektronskim putem.

3. London Stock Exchange(LSE)
Londonska burza je najpoznatija i najznačajnija europska burza. Tržišna kapitalizacija svih dionica koje su kotirale na londonskoj burzi u 2014. godini bila je 6,06 trilijuna američkih dolara što je čini trećom najvećom svjetskom burzom. Broj izlistanih kompanija je nešto viši od 3000. S radom počinje 9 godina nakon burze u New Yorku, točnije 1801. godine.
4. Tokyo Stock Exchange(TSE)
Tokijska burza je najveća azijska i četvrta po redu svjetska burza. S radom kreće u drugoj polovici 19. stoljeća. Prema podatcima iz 2015. godine broj izlistanih kompanija bio je 2292 dok je vrijednost svih dionica na tokijskoj burzi iznosila 4,09 trilijuna američkih dolara.
5. Zagrebačka burza(ZSE)
Povijest Zagrebačke burze počinje 1907. godine. Jedna je od najznačajnijih burzi vrijednosnih papira u Jugoistočnoj Europi. Nekoliko puta je prestajala s radom, a najznačajniji prestanak dogodio se 1945. kada je osnovana Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Burza ponovo počinje s radom 1991. godine osamostaljenjem Hrvatske. Prema podatcima iz 2012. godine tržišna kapitalizacija svih kompanija izlistanih na burzi iznosila je 195 milijardi kuna, dok je prosječan dnevni promet tada bio oko 13 milijuna kuna.

Katarina Franičević

Voditeljica projekta "University Trading Tournament 2016''

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *