Kod trgovanja treba paziti na slippage

Radi se o jednoj pojavi koja se pojavljuje kod trgovanja i protiv koje se bore svi traderi, od tradera na Wall Street-u pa do vas natjecatelja na UTT-u. Radi se o pojavi zvanoj – slippage. Naime ove godine demo račun na natjecanju u potpunosti prati uvjete sa pravih računa. Račun ne prati samo cijene na pravom tržištu nego i dubinu tržišta (order book), te je trgovanje na natjecanju podložno ovoj pojavi. Order book je popis svih naloga za kupnju i prodaju određene količine nekog instrumenta koji čekaju da se izvrše sa obje strane cijene u tom trenutku. Na slici 1. Može se vidjeti kako jedan dio order booka izgleda, a on prikazuje broj naloga sa svake strane trenutne cijene instrumenta. Uvid u order book u pravilu imaju samo institucionalni investitori.

 

Slika 1. – Order book

 

Slippage je pojava koja se događa kod trgovanja na nelikvidnim instrumentima ili u trenucima velike volatilnosti. Ponekad u trenutku primjerice kupovine određene količine instrumenta po određenoj cijeni na tržištu jednostavno ne postoji ta količina instrumenta koju vi želite kupiti na tržištu po toj određenoj cijeni (ne prodaje se tolko instrumenta u tom trenutku). To bi se moglo vidjeti da imate pristup order booku. Ipak ovu pojavu lagano je spriječiti malo drugačijim izvršavanjem naloga.

Kada pritisnete Buy, a odabran vam je tip naredbe Izvrši po trenutnoj cijeni (podcrtano sa razlogom, kasnije slijedi objašnjenje alternative), platforma pokupuje sve što može na vašoj željenoj cijeni, a ostatak kupuje po idućoj višoj najboljoj cijeni i penje ili pada po order booku. Rezultat je na kraju to da ste instrument kupili skuplje nego što ste to željeli. Ista stvar se može dogoditi kod prodaje, samo obrnuto. Tome je onda ekvivalentno i kada zatvarate poziciju jer vi ustvari tada kupujete od nekoga drugoga ili prodajete nekome drugome instrument zavisno o tome jeste li u short ili long poziciji.

 

Javili su nam se natjecatelji koji su spalili svoje račune zatvaranjem pozicija na platini jer im se dogodilo upravo to. Platina je izuzetno nelikvidan instrument (to znači da se na tržištu nalazi mala količina platine koja se trguje), te je kao takav jako podložan ovoj pojavi. Natjecatelji su zatvarali pozicije od 20 lotova (2 milijuna dolara) što je puno za platinu (pogledajte sami i usporedite volumene na platini i ostalim instrumentima) i time su u suštini pomaknuli cijenu platine i očistili order book. Iako im je platforma pokazivala da su na toj poziciji u dobitku, nakon zatvaranja pozicije oni su završili u debelom minusu. To pomicanje cijene nije vidljivo na grafu jer se to dogodilo na demo računu, ali da se radi o pravom računu iscrtali biste svijeću, ili rep svijeće do cijene izvršenja zadnjeg dijela naloga.

Kao protuprimjer nelikvidnoj platini može se dati EURUSD par koji je jako likvidan i tamo se teško može dogoditi slippage. Ponekad se i na EURUSD slippage može dogoditi u trenucima u kojima su sve svjetske burze zatvorene i trguje se velikim pozicijama ili primjerice u trenucima kada izlaze neke vijesti pa order book postane nestabilan i brzo promjenjiv zbog velikog broja naloga koji se u tom trenutku izvršavaju. Na EURUSD je ipak i čak kad se dogodi slippage opet vrlo mali jer su valutni parovi općenito trgovani u velikim količinama. Putem linka mozete vidjeti statistiku izvrsenja naloga naseg brokera Admiral Markets-a za valutne parove gdje je praćen slippage – https://admiralmarkets.com.hr/about-us/order-execution-quality

 

Kako izbjeći slippage, a da želimo trgovati veliku poziciju na nelikvidnom instrumentu? Prva stvar, nije pametno trgovati velike pozicije na takvim instrumentima. A ako baš želite, u prozoru za otvaranje i zatvaranje pozicije na MT4 platformi, koji se može vidjeti na slici 2., postoji parametar Tip naloga u kojem je inače odabrana opcija “Izvrši po trenutnoj cijeni” što znači da se trgovanje odrađuje pod svaku cijenu, tj. bilo koju cijenu. Tamo trebate umjesto toga odabrati “Nalog na čekanju”. Nalog na čekanju znači da postavljamo nalog na našu željenu cijenu i taj će se nalog izvršavati postepeno kako netko drugi bude želio prodati ili kupiti instrument po toj cijeni. Tada se slippage ne može dogoditi.

Za ostvarenje naloga na čekanju imate 4 opcije: Buy limit, Buy stop, Sell limit i Sell stop. Ovi parametri odlično su objašnjeni na ovom linku – https://www.investopedia.com/ask/answers/04/022704.asp

 

Slika 2. – Nalog

 

Za one koji žele pročitati još objašnjenja o slippageu sa vanjskog izvora prilažemo i link –  https://www.investopedia.com/terms/s/slippage.asp

 

Nadamo se da je sada svima jasnije na što treba paziti i obratiti pozornost, i da vam je jasno da platforma nije pokvarena kao što su neki tvrdili da je slučaj. Natjecateljima koji su spalili račune, žao nam je što vam se to dogodilo na ovaj način i poručili bismo vam da iz ovoga izvučete vrijednu lekciju koju ste na kraju krajeva platili virtualnim novcem i izgubljenom rundom na natjecanju, a ne pravim novcem 🙂 Pozivamo vas da strpljivo dočekate iduću rundu kada se računi resetiraju.

Svim ostalim natjecateljima, nadamo se da ste i vi izvukli pouku iz ovoga, te vam želimo svima sreću u nastavku natjecanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *