Valutni parovi

stock-exchange-913981_1920

Valutni parovi predstavljaju odnos jedne valute prema drugoj. Radi jednostavnosti objašnjavanja uzet ćemo jedan hipotetski primjer.

Uzmimo npr. da ste bili u posjeti bogatom stricu u SAD-u. Za vrijeme boravka stric i njegova obitelj brinuli su se za Vas i pri rastanku, trenutak prije nego što ste sjeli na avion za Hrvatsku stric Vas je odlučio počastiti s 1000 dolara. Pri povratku u Hrvatsku neko vrijeme ste razmišljali što si kupiti s dobivenim novcem i odlučili ste se za novi mobitel. Kako u Hrvatskoj sredstvo plaćanja nije dolar naletjeli ste na mali problem. Kako zamijeniti dolare za kune? Sjetili ste se da na križanju u kvartu postoji mjenjačnica i pohitali ste promijeniti svoje dolare. Dolaskom u mjenjačnicu na papiru je pisao tečaj USD =6,75 HRK. Znači mjenjačnica je za 1 dolar bila spremna Vam ponuditi 6,75 kuna, a jednostavnom računicom za 1000 dolara 6750 kuna. Pristavši na taj uvjet, zamjenivši dolare u mjenjačnici došli ste do potrebnih kuna za kupovinu mobitela.

Upravo tečaj koji je pisao na papiru u mjenjačnici USD = 6,75 HRK je oznaka za valutni par. Ona je u ovom slučaju označavala koliko ćete jedinica domaće valute dobiti za jednu jedinicu strane(bazne) valute. Na tržištima se valutni parovi označavaju malo drugačije. Točnije gornji primjer bi na deviznom tržištu, tj, na FOREX-u bio prikazan kao par USD/HRK=6,75. Prva oznaka (USD) prikazuje baznu valutu koja se mijenja, dok druga oznaka označava valutu u koju želimo pretvoriti baznu valutu. Na slici prikazan je primjer valutnog para GBP/USD. GBP je bazna valuta (valuta koju želimo zamijeniti), dok je USD kotirajuća valuta (valuta koju želimo dobiti). Tako u ovom primjeru za jednu britansku funtu možemo dobiti 1,5143 dolara. Kod čitanja naziva valuta prva dva slova najčešće označavaju državu ( u primjeru GB -> Great Britain i US -> United States) dok zadnje slovo označava ime same valute ( P –> Pound i D -> Dollar). Valutni par AUD/HRK prikazuje odnos Australskog Dolara i Hrvatske Kune.

1

Valute se uvijek iskazuju u parovima. Osnovne valute koje kreiraju valutne parove su: Američki dolar (USD), Euro (EUR), Švicarski franak (CHF), Britanska funta (GBP), Kanadski dolar (CAD), Australski dolar (AUD), Novozelandski dolar (NZD) i Japanski jen(JPY).

2

Ove valute uparene s USD čine osnovne valutne parove poput: EUR/USD, USD/CHF, AUD/USD, USD/JPY… Iz njih se izvode cross tečajevi poput: EUR/JPY, EUR/CHF, AUD/CHF… Također postoje i valutni parovi koji se zovu ‘egzotični’ valutni parovi. Takvi parovi najčešće uključuju valutu velike svjetske ekonomije i valutu neke ekonomije koja nema veliki utjecaj i kojom se ne trguje puno. Primjeri egzotičnih parova su USD/HRK, USD/HUF…

U idućoj tablici možemo vidjeti kojim valutama se najčešće trguje.

3

Tablica jasno sugerira da je dolar najzastupljeniji u valutnim transakcijama. To nije nimalo čudno zato što USD obavlja funkciju svjetskog novca, jedan je tzv. ‘safe-haven’ investicija i sve važne sirovine poput zlata i nafte vezane su uz USD.

Ako ćete trgovati na deviznom tržištu, često ćete naići na situaciju gdje se uz valutni par nude dvije cijene, točnije dva omjera valuta.

4

Valutni parovi se na deviznom tržištu prikazuju preko bid i ask cijene. Cijena u lijevom kvadratiću predstavlja bid cijenu i to je cijena po kojoj prodajete baznu valutu, npr. u EUR/USD to bi značilo da prodajete EUR za 1,36407 USD. Ask cijena je cijena koja se pokazuje u desnom kvadratiću i ona označava cijenu po kojoj kupujete baznu valutu. U ovom slučaju kupujete EUR za 1,36428. Razlika u cijenama predstavlja proviziju brokeru koju posreduje u trgovini.

Katarina Franičević

Voditeljica projekta "University Trading Tournament 2016''

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *