Ulaganje

Online trgovanje dionicama i kriptovalutama nikad nije bilo dostupnije nego što je to danas, no kao što je svaki početak težak tako i ovdje može biti zamršen.
Što su zapravo dionice i kriptovalute? Zašto i gdje možete ulagati u iste? Koji su rizici ulaganja?     Koje vrste analiza postoje? Koje strategije ulaganja postoje? Kako postupiti prema pravilima porezne uprave?
U ovom članku ćete pronaći odgovore na ta pitanja, no i mnoge druge smjernice vezane uz online trgovanje.

Što su dionice?
Dionice su vlasnički vrijednosni papiri koji predstavljaju pravo vlasništva u određenom dioničkom društvu, odnosno dio vlasništva kompanije koje se dobiva u zamjenu za kapital.

Online trgovanje dionicama je proces kupnje i prodaje dionica javno izlistane kompanije na burzi s vlastitog računala, telefona ili tableta u nadi da se ostvari profit. Glavni motiv većine ljudi da ulože svoj novac u dionice / kriptovalute je mogućnost ostvarenja veće dobiti u odnosu na štednju u banci ili ulaganja u druge namjene. No, ulagatelj mora biti svjestan i većeg rizika kojem je izložen u odnosu na primjerice štednju u banci ili neki drugi oblik štednje/ulaganja jer ovisi o poslovanju kompanije. Većina online tradera trguje tako da dionice kupuje po niskoj, a prodaje po visokoj cijeni kako bi ostvarili profit na razlici u cijeni.
Kako bi mogli virtualno sudjelovati u trgovanju dionica / kriptovaluta  potreban Vam je račun kod pravog brokera. Kad otvorite račun za trgovanje kod brokera, on je veza i posrednik između Vas i burze.

Gdje možete uložiti u dionice?
Online račun za trgovanje kod brokera Vam donosi pristup platformi za trgovanje gdje možete postavljati naloge za kupnju ili prodaju putem veze brokera s burzom. S obzirom na to da će broker držati Vaš kapital, bitno je da odaberete brokera s najvišim stupnjem regulacije i sigurnosti (FCA,ASIC,EFSA,CySEC).
Postoje brojne platforme na kojima možete trgovati, no ovom prilikom ćemo izdvojiti samo neke.
Trading 212, Revolut, Admiral Markets, Interactive brokers te E*TRADE.
Prilikom odabira platforme vodite računa odgovara li Vam njihova usluga odnosno odgovaraju li Vam ograničenja minimalnog depozita, naknade za trgovanje po dionici te različite mogućnosti poput stop loss-a, take profit-a itd.

Koji su rizici ulaganja u dionice?

 • Ne ulažite kratkoročno. Veći je rizik samog ulaganja, a i takvo ulaganje zahtjeva veliko znanje i iskustvo. U takvoj situaciji su moguće velike oscilacije.
 • Ulažite samo dio novca, onu količinu novca koja neće promijeniti kvalitetu Vašeg života odnosno koju si možete priuštiti da izgubite. Dionice mogu naglo pasti kratkoročno, pa čak i investicija koja se čini pametnom može propasti.
 • Ne vjerujte slijepo savjetima za ulaganje nikome, posebno nekome tko će zarađivati ​​od vaših obrta. To bi se moglo odnositi na brokere, savjetnike ili analitičare.

 

 

Što je kriptovaluta?
Sama riječ “kripto“ dolazi od riječi “kriptiranje“ ili šifriranje, što znači matematički pristup zaštite informacija. Kriptovalute su digitalni zapisi o određenim vrijednostima pohranjenim u digitalnim bazama. Ili, jednostavnije, kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac.

Kriptovalute su postale lako dostupne svima, međutim mnogi trgovci su neiskusni i neinformirani, što može dovesti do skupih pogrešaka. Postoji više od tisuću kriptovaluta i svi žele znati koje imaju najveći potencijal za najbrži mogući rast u što kraćem vremenskom periodu.

Gdje možete uložiti u kriptovalute?
Također kao kod dionica postoje brojne platforme na kojima možete trgovati, no izdvojit ćemo samo neke.
Crypto.com, Binance, Phemex, KuCoin, Coinbase, Bybit itd.
Svakako bih preporučili da svoje kriptovalute držite van platformi, odnosno na osobnom novčaniku online.
Kao što su: MetaMask, Crypto.com DeFi Wallet, MyEtherWallet itd.

Koraci ulaganja u kriptovalute:

 1. Otvaranje računa na nekoj platformi
 2. Otvaranje „online novčanika“
 3. Odabrati pravu kriptovalutu
  Ovo je najvažniji korak i ako se ovaj korak napravi dobro možete višestruko povratiti svoj novac. Ukoliko ga ne napravite dobro, možete ga izgubiti.
  Neke od stvari koje je potrebno gledati prilikom odabira su: tim koji stoji iza, u kojoj fazi je projekt u koji ulažete, što mediji govore o projektu, koja se tehnologija krije iza projekta, i mnoge druge.
 4. Kupnja kriptovalute na platformi
 5. Dugoročno držanje na „online novčaniku“ ili prodaja za običan novac

Koji su rizici ulaganja u kriptovalute?

 • Uglavnom neregulirano područje, uslijed čega je češća mogućnost prijevara i drugih nepravilnosti.
 • Manjak pouzdanih i relevantnih informacija.
 • Visok rizik od gubitka dijela ili svih uloženih sredstava.
 • Izrazita volatilnost vrijednosti ulaganja i nemogućnost svakodobnog „izlaska“ iz ulaganja.
 • Rizici vezani uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (primjerice, hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku).

Koje vrste analiza postoje?
Fundamentalna analiza je način kojim se pokušava predvidjeti buduća cijena dionice trgovačkog društva. Metoda gleda izvan cijene dionice trgovačkog društva kako bi izmjerila njegovo stvarno financijsko zdravlje. Prihodi, zarade i rast dobiti neki su od ključnih podataka koji mogu biti predmet razmatranja ulagača. Vanjske gospodarske informacije, o gospodarskoj grani ili državi u kojoj tvrtka djeluje, također mogu biti predmet praćenja. Ovu strategiju analize zagovara cijenjeni ulagač poslovni čovjek, Warren Buffett.
Tehnička analiza metoda procjenjivanja instrumenata kojima se trguje tako da se analiziraju statistički podaci o kretanju cijene tog instrumenta kroz povijest. Tehnička analiza se ne zamara faktorima koji utječu na bull i bear tržište, ujedno se ne zamaraju ni bilo kojim faktorom koji može utjecati na cijenu instrumenta. Analizom povijesnih podataka, traderi koji se bave tehničkom analizom mogu dobiti prednost na tržištu. Tehnička analiza se zapravo bazira na jednom ključnom konceptu – uzorcima.

Koje strategije ulaganja postoje?
Mnogi trgovci uopće nemaju razvijen plan trgovanja. Najbitnije je odrediti vremenski period i prema tome dalje graditi konkretnu strategiju. Najčešće se pojedinci odlučuju za jednu od tri strategije:

 1. HODL – Izraz koji je nastao iz riječi hold, što znači zadržati i ne prodavati u skorije vrijeme. Na prvu se čini vrlo jednostavnom i lako provedivom, no ovo je psihološki najzahtjevnija strategija koja podrazumijeva duboko razumijevanje područja kriptovaluta / dionica i vjerovanje u dugoročni rast.
 2. Srednjoročno trgovanje – Poznato kao “swing trading”. Ulaganje ove prirode obično traje nekoliko mjeseci, u kojem trgovci pokušavaju uhvatiti što nižu cijenu te prodati pri vrhu. Ova strategija zapravo je najprofitabilnija ako se pravovremeno pogodi kretanje tržišta. Istovremeno je i najteža zato što je iznimno teško, gotovo i nemoguće kupiti pri dnu, a prodati na samom vrhu.
 3. Dnevno trgovanje – Strategija u kojoj je najbitnije upravljanje rizicima. Trgovci koji trguju na dnevnoj bazi moraju imati jasne i unaprijed zacrtane ciljeve. Također korištenje stop loss-a predstavlja ključan mehanizam, jer neće sve trgovine biti profitabilne i vrlo je važno smanjiti svoje gubitke na pravovremeni način. Ova strategija je vrlo zahtjevna i u više od 90 posto slučajeva nije profitabilna.

Kako postupiti prema pravilima porezne uprave?
Porezni obveznik dužan je izvršiti upis u registar obveznika poreza na dohodak u roku od 8 dana od dana  ostvarivanja prvog   dohotka od kapitala (kapitalnog dobitka).  Navedeno  vrijedi i  za ostvarivanje kapitalnih dobitaka  iz inozemstva.
Porezni  obveznik  – fizička  osoba  je  obvezna  porez  na  dohodak  od  kapitala  po  osnovi  kapitalnih dobitaka obračunati, obustaviti i  uplatiti do kraja veljače tekuće godine  za sve dobitke ostvarene u prethodnoj godini.
Htio bih istaknuti kako otuđenje financijske imovine nakon dvije godine od dana nabave/stjecanja ne podliježe oporezivanju te kako je porez na dobit 10% ukoliko su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi do 7.500.000,00 kuna, ili 18% ukoliko su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi jednaki ili veći od 7.500.000,01kuna.

Josip Pavić