Srednjoškolci, prijavite se na prvu ljetnu školu financija

SSF2

Ovo ljeto, učenici srednjih škola imaju priliku naučiti o financijama, poduzetništvu, marketingu i drugim područjima ekonomije u društvu svojih vršnjaka. Od 21. do 28. kolovoza 2015. godine u Istri po prvi će se puta održati Ljetna škola financijske pismenosti i poduzetništva, a prijaviti se mogu svi srednjoškolci do 1. lipnja.

Potrebu za ovakvim tipom edukacije prepoznat je u rezultatima PISA testiranja na kojima su hrvatski srednjoškolci ostvarili ispodprosječne rezultate na razini Europske unije. Prema istraživanju, hrvatski učenici zauzeli su 14. mjesto među 18 zemalja. Na ljestvici koja sadrži pet razina znanja i sposobnosti, 15,5 posto hrvatskih učenika ne dostiže niti razinu dva, odnosno ne posjeduje osnovne vještine u financijskoj pismenosti. Cilj je ovim programom educirati učenike o ekonomiji, a osobito o financijama kako bi u budućnosti mogli donositi racionalno svoje financijske odluke.

Kroz sedmodnevni program učenici će raditi sa svojim mentorima na projektima iz područja financija, ekonomije, statistike, marketinga i poduzetništva. Također, učenici će kroz interaktivne radionice i predavanja dobiti priliku usvojiti neka osnovna znanja potrebna u svakodnevnom životu, a predviđen je i izlet kroz Istru.

Kroz radionice i predavanja, učenici će moći naučiti što su to financijske institucije, bankovni računi, krediti, ulaganja i štednja, prinos i rizici, špekulanti i investitori, institucionalni investitori, tržište kapitala i novca, startupovi, poslovni plan i marketinški plan, porezi, inflacija, zaposlenost i BDP te će naučiti napisati životopis, motivacijsko pismo i osnovne prezentacijske vještine.

Projekti na kojima će se raditi uz mentore:

  • Percepcija proizvoda zatvorenih očiju (marketing)
  • Statistika, tajni agent marketinga (digitalni marketing)
  • Partybroker – osnove ulaganja u dionice (financije)
  • Vrijeme je novac (ekonomija)
  • Projekt Teran (poduzetništvo)

Program su osmislili studenti Ekonomskog fakulteta kroz udrugu Financijski klub, a u suradnji sa Znanstveno edukacijskim centrom u Višnjanu. Klub okuplja studente s dodatnim interesom prema ekonomiji i financijama od 2005. godine, a Centar provodi svoje edukacijske programe već dva desetljeća. Program podupiru Hrvatska poštanska banka, Zagrebačka burza, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i Končar.

Više informacija o ljetnoj školi može se naći na finance.hr/school