Analiza poduzeća AstraZeneca

Industrija: Farmaceutska                                                        Tržišna cijena: 57,41$

CEO: Pascal Soriot                                                                    52 tjedna najviša/najniža: 46,48$/64,94$

Sjedište: Cambridge, Ujedinjeno kraljevstvo                       P/E: 37,88

Fundamentalna valuacija

Ove godine na poslovanje poduzeća AstraZeneca najveći utjecaj ima epidemija COVID-19. Prihodi poduzeća povećani su radi proizvodnje cjepiva. Prilikom procjena vrijednosti koristili smo različite pretpostavke rasta prihoda za 2021. godinu, koje se kreću od 10% u najlošijem, do 20% u u najboljem scenariju. U skladu s tim dobiven je raspon cijena od 31$  do 46$. Nakon ove godine smatramo da će dodatan rast AstraZenece ovisiti o daljnjoj proizvodnji cjepiva dok će se rast osnovne djelatnosti ostvarivati po stopi od 4% do 10% ovisno o scenariju. Rast prohoda AstraZenece determiniran je predviđenim rastom prodaje lijekova iz godine u godinu te stalnom napretku u proizvodnji novih lijekova. Fundamentalna vrijednost niža od tržišne uglavnom je uzrokovana visokim D/E omjerom korištenim pri izračunu fundamentalne bete. Uzevši u obzir isključivo fundamentalnu valuaciju preporuka za trgovanje je SELL.

Relativna valuacija

Za metodu relativne valuacije promatrane su kompanije iz farmaceutske industrije s američkog i europskog tržišta. Odabrana su usporediva poduzeća Pfizer Inc., Merck&Co, Novartis AG, J&J, GSK, Abbott, Sanofi, Bayer AG i Amgen Inc. Korišteni su multiplikatori EV/EBITDA, EV/REVENUE i PE omjer. Prema prva dva multiplikatora dionica poduzeća je blago precijenjena. Kad bismo fer cijenu dionice računali koristeći prva dva multiplikatora dionica je podcijenjena u odnosu na cijenu 31.12.2020 kada je iznosila 49,04 dolara. U nastavku prema P/E omjeru dionica je blago precijenjena u odnosu na usporediva poduzeća.

Tehnička analiza

Graf AstraZenece promatrati ćemo kroz više vremenskih okvira: mjesečni graf, tjedni i dnevni graf kako bi dobili što detaljniji uvid u kretanje cijene te iz više perspektiva. Najopsežniji grafikon na kojem svaka svjećica predstavlja jedan mjesec služi nam za utvrđivanje generalnog trenda. Vidljiv je rastući trend u skladu s kretanjem indeksa I oporavkom gospodarstva kroz taj period. Cijena se kreće kroz rastući kanal u proteklih pet godina. Sredinom prošle godine cijena je probila kanal prema gore, no ubrzo se vratila na razine kanala.

Na tjednom grafikonu detaljnije se vidi padajući kanal. Probijanje cijene kroz taj kanal, kraći pomični prosjeci iznad duljih i RSI na razumnim razinama može se shvatiti kao “bullish” pokazatelji.

Gledajući dnevni graf vidljivo je da je cijena jučer probila razinu otpora od koje se već više puta odbila. Također, pomični prosjek zadnjih 50 dana prerastao je pomični prosjek zadnjih 100 dana, što predstavlja pozitivan znak. Ukoliko se cijena u narednih par dana zadrži iznad granice od 8.000 GBX te volumen trgovanja nastavi rasti kao zadnjih par dana, preporuka bi bila ulazak u dugu poziciju. Prva take-profit razina nalazi se zelenoj zoni od 8.670 do 8.800 GBX.

Ana Lerotić

Matej Štetić

Adrian Zvizdić

Svibanj 2021.