Analiza poduzeća Johnson&Johnson

Industrija: Farmaceutska
CEO: Alex Gorsky
Sjedište: New Brunswick, New Jersey, United States

Tržišna cijena: 171$
52 tjedna najviša/najniža: 173,65$/133,65$
P/E: 30,31

Fundamentalna valuacija

U zadnjih godinu dana na poslovanje svih poduzeća, a tako i na kompaniju Johnson & Johnson (JNJ) najveći utjecaj ima pandemija COVID-19. JNJ je 2020. godinu završio s prihodima od 82,5 milijarde američkih dolara te to predstavlja povećanje od 0,6% u odnosu na godinu ranije. U nekom optimalnom scenariju očekujemo da će se prihodi povećati i 2021. godini u odnosu na 2020. i to po stopi od 3%. Za idućih 5 godina očekujemo da će prihodi rasti po prosječnoj stopi od 1%. Za optimističan scenarij uzeli smo stope od 6% za 2021. godinu i prosječno 4% za preostale godine, a za pesimističan scenarij pretpostavljamo kako prihodi neće značajnije rasti te je pretpostavka za 2021. godinu 1% i za preostale godine prosječno 0,5%. U skladu s prognoziranim prihodima, EBIT maržom i CAPEX-om dobiven je raspon cijena od 114,20 $ do 175,52 $.

Relativna valuacija

Za metodu relativne valuacije promatrane su kompanije iz farmaceutske industrije s američkog i europskog tržišta. Odabrana su usporediva poduzeća Pfizer Inc., Merck&Co, Novartis AG, Bristol Myers Squibb, Unilever PLC, Procter&Gamble i Sanofi. Korišteni su multiplikatori EV/EBITDA, EV/REVENUE i P/E omjer. Prema sva tri analizirana multiplikatora dionica poduzeća blago je precijenjena u odnosu na usporedive kompanije iz industrije.

 

 

Tehnička analiza

Cijena dionice Johnson&Johnson se od 2017. kretala unutar ascending triangle formacije. Zonu otpora je pružala razina koja se kretala oko cijene od 150USD. Ta razina je probijena u siječnju ove godine i cijena se zadržala iznad već nekoliko mjeseci. Uspostavljena je nova ATH razina od 173.65USD.

Na 1W grafu možemo jasno vidjeti kako je prijašnja zona otpora na razini od 150USD nakon probijanja poslužila kao zona potpore i uspostavljen je uzlazni trend. Cijena se nalazi iznad cjenovnih prosjeka i oni se međusobno razilaze što sve ide u prilog uzlaznom trendu.

1D graf nam jasnije pokazuje kako se cijena blago konsolidira u blizini ATH razine i volumen opada. Za ulazak u dugu poziciju bi bilo potrebno čekati probijanje ATH razine uz povećanje volumena i zadržavanje cijene na toj razini više dana. Za dugu poziciju predlažemo stavljanje trailing stop naloga kako bi iskoristili cjelokupni potencijal daljnjeg kretanja cijene. U slučaju odbijanja cijene i formiranja double top uzorka predlažemo ulazak u kratku poziciju i postavljanje stop loss naloga iznad ATH razine i prvog take profit naloga kod razine od 150USD.

 

Ana Lerotić

Tomislav Užnik

Lovro Živko

Svibanj 2021.