Bisnode i Financijski klub predstavili DataCROnomics skulpturu hrvatskog gospodarstva od 30.000 LEGO® kockica

U ponedjeljak, 27.3.2017. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predstavljen je projekt DataCROnomics. Riječ je o skulpturi koja sadrži 5 ključnih ekonomskih pokazatelja od 2010. do 2015. godine, a koju su uz pomoć LEGO kockica u studenti gradili punih 6 sati.

ZAGREB – Kako na nesvakidašnji način dočarati pretvaranje velike količine nestrukturiranih podataka u informacije na temelju kojih je moguće donijeti poslovnu odluku? Upravo je to bio cilj projekta DataCROnomics koji je u ponedjeljak, 27.3.2017. svečano predstavljen u knjižnici zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Riječ je o zajedničkom projektu tvrtke Bisnode, vodećeg ponuđača poslovnih informacija i udruge studenata Financijski klub. Uz pomoć više od 30.000 komada raznobojnih LEGO® kockica, prošlog je petka na Ekonomskom fakultetu više od 50 studenata imalo priliku sudjelovati u izgradnji skulpture DataCROnomics te na zanimljiv i drugačiji način doživjeti proces pretvaranja Big Data u Smart Data. Svaka pojedinačna LEGO® kockica predstavljala je jedan podatak, koji je, nakon procesa sortiranja i slaganja činio dijelić skulpture DataCROnomics koja prikazuje 5 ključnih ekonomskih pokazatelja u razdoblju od 2010. do 2015. godine.

Veliku podršku projektu pružio je Ekonomski fakultet te je na predstavljanju skulpture doc. dr.sc. Božidar Jaković, prodekan za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom. Istaknuo je kako Ekonomski fakultet podržava ovakve zanimljive projekte koji imaju za cilj povećati kvalitetu studiranja te omogućiti studentima da uče na kreativan i inovativan način.

Ana Butara iz Bisnodea je pojasnila: “Naša osnovna misija je skratiti proces donošenja odluka plasiranjem brze, točne i provjerene informacije. Projekt DataCROnomics dočarao je ono što naši stručnjaci svakodnevno rade –  pretvaranje velike količine podataka u informacije potrebne za odlučivanje. Drago nam je da je da je Uprava Ekonomskog fakulteta prepoznala našu želju da se na drugačiji način uključimo u studentsku svakodnevicu, a zahvaljujući angažmanu Financijskog kluba, jako smo zadovoljni odazivom i interesom studenata.”

Skulptura koju je dizajnirao Matija Pužar, ovlašteni suradnik LEGO® grupe, prikazuje izvoz, investicije, broj zaposlenih, neto dobit i ukupne prihode u razdoblju od 2010. do 2015. godine. Podatke su na temelju Bisnodeove baze analizirali studenti iz udruge Financijski klub, a slaganje skulpture koje je trajalo punih 6 sati korodinirao je LEGO® klub Kockice. Marin Stipković,

predsjednik LEGO® kluba Kockice istaknuo je kako je ovo bio vrlo zanimljiv projekt jer iako Klub izrađuje razne modele skulptura, dosad nisu imali priliku od ovolikog broja kockica u tako kratkom vremenu izraditi razne LEGO®  grafikone.

Tea Logožar, članica Predsjedništva Financijskog kluba istaknula je “Ovo je samo posljednji u nizu uspješnih projekata koje smo dosad realizirali s tvrtkom Bisnode i veselimo se budućoj suradnji.”

Skulptura DataCROnomics izložena je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a svi zainteresirani mogu ju razgledati radnim danom od 8 do 21 sat. Skulptura će na Ekonomskom fakultetu biti izložena do početka svibnja.


Nesvakidašnji projekt DataCROnomics uvod je u Europski tjedan novca koji se na Ekonomskom fakultetu održava od 27.3.2017 do 31.3.2017. Riječ je o međunarodnom događaju kojeg udruga Financijski klub tradicionalno organizira s ciljem povećanja financijske pismenosti i znanja društva održavanjem serije predavanja, radionica i okruglih stolova.

 

O partnerima

Tvrtka Bisnode vodeći je europski ponuđač poslovnih informacija i analitičkih rješenja. Pomažemo tvrtkama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, a koncept tzv. pametnih podataka – Smart Data omogućava našim klijentima donošenje mudrih odluka. Tvrtka Bisnode je najveći partner tvrtke Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta. Zapošljavamo 2400 ljudi u 18 zemalja, a sjedište nam je u glavnom gradu Švedske, Stockholmu.

Financijski klub je specijalizirana studentska udruga koja svojim članovima pruža dodatno financijsko obrazovanje. Naša osnovna djelatnost je provokacija financijskog znanja svojih članova te pružanje platformi i projekata za njegovo unapređenje kroz zajedničko druženje, radionice i brojne druge zanimljive sadržaje. Djelujemo od 2005. godine u sklopu Ekonomskog fakulteta Zagreb.

Matija Pužar, LEGO® Certified Professional – ovlašteni suradnik LEGO grupe, živi i radi u Norveškoj. Kroz svoje radove koje izrađuje po narudžbi; bilo da su u pitanju mozaici, portreti, modeli stvarnih zgrada ili vozila; pokazuje LEGO kao medij izražavanja i stvaranja umjetnosti.

LEGO® klub Kockice su prvi i jedini klub koji okuplja LEGO entuzijaste u Hrvatskoj. Službenom udrugom postao je 2009. i od tada je dio mreže svjetske zajednice LEGO entuzijasta i partner LEGO grupe. Trenutno je 60-ak članova aktivno i pokazuje javnosti kroz izložbe, radionice i natjecanja što se sve LEGO kockicama može napraviti. Članovi Kluba redovito sudjeluju i na međunarodnim LEGO izložbama i sajmovima, predstavljajući svoje radove, ali i svoj Klub i svoju zemlju.