Competitiveness Day 2016: Blue economy

12916725_10206249676856423_1129376840922659527_o
Zagreb, 15.04.2016.

Konferencija Competitiveness Day u organizaciji studentske udruge Financijski klub održana je 15. travnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tema konferencije bila je ,,Blue economy”, a cilj konferencije je bio upoznati studente sa samim pojmom i tko je začetnik plave ekonomije, koje su ključne razlike između ,,Green” i ,,Blue” economy, koje su prednosti, a koje nedostaci i prepreke te najvažniji i najprepoznatljiviji projekti u svijetu i Hrvatskoj.

U prvom dijelu konferencije nakon uvodne riječi predsjednika Financijskog kluba Petra Miladina, plavu ekonomiju predstavila je Ina Matijević, koordinatorica aktivnosti Plave ekonomije u Hrvatskoj i Belgiji, ponijela je i knjigu o plavoj ekonomiji autora i vizionara prof. Guntera Paulija, koju su mogli proučiti svi prisutni. Od nekoliko navedenih primjera posebno je bio zanimljiv primjer kako postoji papir od kamena tj. kamene prašine odnosno kalcijevog karbonata , sam papir je težak, nezapaljiv i može se reciklirati.

Slijedeći govornica je bila Ivanka Milenković, osnivačica «System Ekofungi» te bliska suradnica prof. Paulija, uz to proglašena poduzetnicom godine u Srbiji. Na zanimljiv način je ispričala i predstavila cijeli svoj projekat uzgoja gljiva u duhu plave ekonomije, odnosno suština je da otpad ne postoji, i da sve što je otpad iz jednog proizvodnog procesa može postati sirovina za neki drugi, ispričala je kako je uopće počela, s kojim teškoćama se susretala,ali da je uz trud i znanje uspjela.

 Na kraju prvog dijela, Matija Hlebar iz Uzora Hrvatske, predstavio je svoj projekat skupljanja papira pomožu teretnih bicikala, koji se  u početku susretao s mnogo poteškoća, međutim danas je učinio život u zajednici boljim, ima i mnoge poslovne partnere i često provode edukacije u školama

U drugom dijelu konferencije naglasak je bio na potencijalima i primjerima plave ekonomije, a izvrsna predavanja su održali Silvana Vujnović, članica upravnog odbora Etične banke i Dražen Šimleša  iz Instituta Ivo Pilar. Dražen Šimleša, osim što radi u Institutu, volontira u  udruzi ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) u sklopu koje je predstavio projekt Reciklirano imanje kao projekt stvaranja životnog i soc.-edukacijskog centra za permakulturu i dizajn gdje su kroz posljednih nekoliko godina održane brojne radionice i tečajevi, izgrađeni ogledni primjeri ekološkog graditeljstva, te gdje se koriste obnovljivi izvori energije i ostalo. Kao temeljna načela dobre ekonomije, Šimleša je naveo podupiranje kvalitete života u cijeloj zajednici, stvaranje obilja prilika i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, prihvaćanje odgovornosti,  pravedno  korištenje i dijeljenje resursa te u konačnici poštivanje održivosti ekosustava.

Predavanje za kraj održala je  Silvana Vujnović kao jedna od prvih osnivača  Zadruge za etično financiranje čiji ej cilj bio osnivanje prve hrvatske etične razvojne banke-Ebanke d.d koja je kasnije primljena u Federaciju europskih etičnih i alternativnih banaka. Ebanka se trenutno nalazi u završnoj fazi osnivanja i već sad broji oko 400 članova. Gđa. Vujnović navela je važnost i prednosti  etične banke koje po svom vrstu poslovanja čine čak jednu trećinu bankarskog svijeta. Velika prednost ovakve vrste poslovanja banke jest najprije da je banka u vlasništvu svojih klijenata, sami mogu upravljati vlastitim sredstvima, sve je transparentno. Osim toga etična banka nudi najpovoljnije kredite na tržištu, razumijevanje i prilagođavanje potrebama klijenta, bez skrivenih naknada, omogućuju inovativne modele razvojnog financiranja, pružanje savjetodavne usluge i još puno ostalih pogodnosti. Za kraj predavanja kao svrhu i prioritete Ebanke gđa. Vujnović navodi podršku razvoju održivoj poljoprivredi, turizmu, energetici, poduzetnicima početnicima, proizvodnoj i prerađivačkoj industriji,informacijskim uslugama i inovacijama, te mnogim drugim oblicima djelatnosti.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript