Competitivness Day: IT industrija

U četvrtak, 23. ožujka 2017. godine, Financijski klub je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održao konferenciju „Competitiveness Day“ koja se bavi konkurentnošću hrvatskog gospodarstva. Ove godine je za temu izabrana brzorastuća i profitabilna IT industrija.

U prvom dijelu konferencije održao se panel na temu: “Od startupa do uspješnih hrvatskih poduzeća” s troje predstavnika tri IT poduzeća: Infinum, Serengeti, Agrivi. Agrivi, hrvatski agrotehnološki startup iz Kutine predstavio je CTO Darko Gebaei. Početno su imali ured samo u Kutini, a nedavno su otvorili ured i u Zagrebu zahvaljujući investiciji od milijun eura. Nalaze se u fazi rasta, mijenja se opseg posla i odgovornosti zbog čega im je ključna dobra sinkronizacija i planiranje poslovanja. Strategija poslovanja bila im je fokus na male poljoprivrednike diljem svijeta, velika ulaganja u online oglašavanja kojemu će u budućnosti davati još veću pozornost kako bi se povezali sa više potencijalnih korisnika.  Sudjelovali su na globalnom natjecanju “World Startup Competition” gdje su i pobijedili te upravo tu pobjedu navode kao jedan od ključnih događaja u svom poslovanju. Dobili su feedback da dobro rade svoj posao i da idu u pravom smjeru što ih je samo dodatno motiviralo te su postali poznatiji široj javnosti. Cilj im je za par godina biti broj jedan u svojoj domeni. Darko mladima savjetuje da u studentskim danima upoznaju i ostvare što više kontakata kojima će se jednoga dana, kada odluče pokrenuti nešto svoje, moći obratiti za pomoć.

Tvrtku za outsourcing usluga razvoja softvera sa sjedištem u Zagrebu, Serengeti, predstavio je vlasnik i osnivač Goran Kalanj. Tvrtka je osnovana 2007.godine te konstantno raste. Prijelomna točka rasta za ovo poduzeće bila je diferencijacija poslovanja te okretanje inozemnome tržištu. Imaju korisnike po cijelome svijetu te svoje inozemne prihode ostvaruju zahvaljujući preporuci: “Puno je posla, ali je i konkurencija velika. Zato je bitno da vas netko preporuči na temelju dobrih prošlih iskustava.”  Poslovni cilj im je sveukupan rast te suradnja sa sve većim klijentima. Studentima preporuča da ne čekaju savršen trenutak, već da krenu u nekom segmentu kojih ih zanima i da će sa svakim feedbackom biti bliže realizaciji ideje.

COO Infinuma, Nikola Kapraljević rekao je kako je njihova tvrtka rasla kontinuirano iz vlastitog kapitala, a za njih se “pročulo” nakon natjecanja Samsung Global Developers Challenge gdje su osvojili popriličnu veliku svotu. Oko 80% prihoda su inozemni prihodi te kažu da je tu ključna preporuka, nakon niza kvalitetno odrađenih projekata većina će vas preporučiti te tako osvajate povjerenje klijenata. Također, prisutni su na raznim eventima, raznim websiteovima, newsletterima, imaju urede na više lokacija (Ljubljana, San Francisco,…); bitno je biti prisutan. Cilj im je biti prisutnim u Americi, trenutno radesa manjim klijentima, a s vremenom se nadaju da će poslovati i sa većima. Savjet gospodina Kapraljevića studentima je da moraju riskirati i da si nađu mentora: “Nalazite se u godinama gdje možete nešto stvoriti a nemate što izgubiti zato jer nemate ništa. Nađite mentora, neku stariju i iskusniju osobu s kojom možete popričati, tražiti savjet, osobu koja će vas uputiti na pravi put. U životu možete puno toga dobiti, ali morate pitati.” Na pitanje o razlozima odlaska mladih u inozemstvo, složili su se da je to prvenstveno zbog većih plaća koje se vani nude. Iako u Hrvatskoj plaće u tome sektoru nisu “loše”, država  može pomoći poduzetnicima ponuditi konkurentnije uvjete za radnike kroz manje stope oporezivanja, primjer za to je Nizozemska koja je uspješna IT poduzeća oslobodila plaćanja poreza. Drugi razlog je želja za iskorištavanjem vlastitih kapaciteta u izazovnijem okruženju, bolja iskustva koja se vani nude, mogućnost napretka i mnogi drugi razlozi.

Drugi dio konferencije na temu „Inovacije u IT industriji“ otvorio je Božidar Ševo, iOS developer u tvrtki Photomath. Božidar je na početku svog izlaganja naglasio kako je bitno znati da uvođenje inovacija općenito može imati dva ishoda. Inovacije mogu biti uspješne, ali u određenim slučajevima mogu biti potpuna pogreška. Od stvaranja do realizacije neke ideje često postoji niz prepreka s kojima se poduzeća susreću – od administrativnih i financijskih prepreka pa do međuljudskih odnosa. Kod inovacije je bitno definirati odgovore na nekoliko pitanja: Što se inovacijom želi postići? Zašto? Na koji način? Nakon uvodnog dijela, Božidar se osvrnuo na priču o PhotoMathu i strojnom učenju. Sve je počelo idejom osnivača Damira Sabola i razvijanjem tehnologije za prepoznavanje podataka putem računalnog vida. Temeljem razvijene tehnologije kreirana je aplikacija PhotoPay za plaćanje računa fotografiranjem, različiti proizvodi Microblinka za brži unos podataka s osobne, putovnice ili vozačke, te u konačnici edukativna aplikacija Photomath. Studentima je pobliže opisan način na koji funkcionira ova aplikacija, te koje vrste kadrova kontinuirano rade na njenom razvoju. Nakon inovacije Photomath, studenti su dobili priliku saznati više o još jednoj IT inovaciji – robotu pauku.

Pavao Pahljina predstavio je projekt STEMI, šesteronožnog robota pauka koji je nastao 2014. godine. Kako bi realizirali svoju ideju, Pavao je sa svojim kolegama pokrenuo crowdfunding kampanju kojom su prikupili 40 000 američkih dolara. Kroz ovaj projekt cilj je da ljudi nauče kako da koristeći ovu tehnologiju, tehnologiju počnu stvarati. Cijena robota trenutno iznosi 350 američkih dolara, a Pavao je također istaknuo potrebu za ekonomistima oko daljnjeg definiranja cjenovne strategije. Vrijednost robota nije robot kao gadget, već znanje koje se može steći koristeći ga. STEMI projekt je usmjeren na popularizaciju STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics) u obrazovnim ustanovama i društvu općenito. Za izradu robota nije potrebno predznanje, uz dvjestotinjak videa robot svatko može samostalno izraditi.

Laureta Muhadri i Valentina Lehpamer