Consulting Day 2015: Digital strategy i innovation konzalting novi su trendovi industrije

1111

Zagreb, 19. studenog 2015. – Održana druga po redu konferencija o važnosti i trendovima u konzalting industriji pod nazivom Consulting Day. Konferencija, čiji su sudionici bili menadžeri i konzultanti najpoznatijih konzultantskih tvrtki, započela je panel raspravom nakon koje su uslijedila tri predavanja.

Na panel raspravi, predstavnici Big Four konzultantskih kuća složili su se kako je konkurencija jaka na malom hrvatskom tržištu te da je jedna od bitnih razlika između PwC-a, EY-a i Deloitte-a u odnosu na ostale konzultantske firme u tome što su usmjereni na razne industrije nudeći svojim klijentima širok spektar usluga što im omogućava sveobuhvatno zadovoljavanje potreba klijenata. U pogledu zahtijeva klijenata, Mislav Slade-Šilović iz PwC-a, kazao je kako su prihodi od revizije sve manji te klijenti poslovno sazrijevaju i uviđaju dodatnu vrijednost koju im konzultanti mogu pružiti za njihovo poduzeće. Kristijan Hobolić iz EY-a na svom je primjeru savjetovao studente objasnivši kako mu je početak karijere u odjelu revizije puno pomogao u napredovanju i dao odlične temelje za nastavak karijere. Gordan Kožulj iz Deloitte-a argumentirao je brojne prednosti ovog posla kao što su razna putovanja, internacionalno okruženje, mogućnost rada u uredima ove tvrtke u inozemstvu i slično. U pogledu trendova i izazova u konzaltingu, svi su se sudionici složili kako su određene usluge koje su nekada bile rezervirane samo za njih danas postale uobičajene te da se sve više razvija digital strategy i innovation konzalting što je posebno istaknuo Mislav Slade Šilović.

Predavanje „Konzalting u turizmu“ započeo je partner direktor Siniša Topalović koji je govorio o trendovima u turizmu te o potencijalima daljnjeg razvoja turizma. Predstavljen je kratak pregled aktivnosti kojima se bavi Horwath HTL te tržišta na kojima posluju, od Crne Gore pa sve do Gruzije. Nakon njega riječ je preuzela junior konzultantica Iva Rašica koja je član Horwath HTL tima zadnjih 9 mjeseci. Upravo na prošlogodišnjoj konferenciji Consulting day, Iva je čula a konzultantsko poduzeće Horwath HTL te se odlučila poslati životopis, nakon čega je pozvana na intervju te prošla proces regrutacije i dobila posao. Predstavila nam je regrutacijski proces, zadatke kojima se bavi u sklopu svojega radnoga mjesta te ključne vještine koje bismo trebali razvijati ukoliko se jednoga dana vidimo u konzultantskom poslu.

Predstavnici Colliers International Croatia započeli su predavanje „Konzalting u nekretninama“ svojim motom koji ih drži liderima na tržištu nekretnina. Managing partner Vedrana Likan, u prvom dijelu prezentacije govorila je osnovnoj razlici između tradicionalne i komercijalne nekretnine. Nakon nje, drugi partner  Colliers-a Filip Vučagić, objašnjavao proizvode i usluge koje Colliers nudi te razliku između procjene nekretnine i ostalih vrijednosnih papira. Predstavili su svoj program za studente Colliers International Internship Program te pozvali sve zainteresirane da se prijave prilikom sljedećeg programa.

Predstavnici Sense Consulting-a imali su jako zanimljivo predavanje na temu „Konzalting EU fondova“ . Naime, konzultant Filip Jakopović je predstavio način na koji Sense Consulting svojim klijentima pomaže pri povlačenju sredstava iz EU fondova. Naglasak je bio cjelokupnom praćenju klijenta tijekom projekta. Nakon Filipa, zanimljiv pristup Design Thinking je predstavio također predstavnik Sense Consulting-a Velebit Mirić. Design Thinking je pretežito kvalitativan pristup inovativnosti, a koji podrazumijeva transformaciju iz proizvodno orijentiranog mentalnog modela u onaj orijentiran na klijenta. Pristup je podijeljen u 6 faza koje provode izmiješani, multidisciplinarni timovi.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript