Consulting Day 2019


U petak, 22.11.2019., na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, održana je već tradicionalna konferencija Consulting day, organizirana pod okriljem Financijskog kluba. Glavna tematika i problematika ovogodišnje konferencije bilo je umijeće M&A-a (mergers and acquisitions). Sama konferencija se sastojala od dva panela na kojima su prisustvovali ugledni financijski stručnjaci iz nekoliko prestižnih konzultantskih kuća, te od radionice Boston Consulting Group (BCG), koja je u tu svrhu pripremila case study kako bi na zanimljiv način pokazala konzultantski princip razmišljanja. Novost u ovogodišnjem izdanju konferencije bio je Consulting Fair – sajam karijera na kojem su studenti imali priliku saznati sve o mogućnostima prakse i zaposlenja u konzultantskim kompanija koje su podržale ovaj projekt.

Uvodnu riječ održale su voditeljice projekta, studentice Hana Beraković i Ariana Martek, a nakon njih konferenciju je otvorio profesor Davor Zoričić.

Nakon uvodne riječi i službenog otvorenja konferencije, započeo je prvi panel koji se bavio pitanjima «Što je konzalting?», «Strateško planiranje i planiranje M&A», te «Targetiranje». U dublju analizu su nas uveli naši panelisti Ivan Šimić (PWC), Ana Petrić (ATKarney), Tomislav Čorak (BCG) i Tomislav Fijačko (Crowe). Nakon prvog predavanja i upoznavanja publike o osnovnim informacijama konzalting industrije, slijedio je drugi panel kao detaljniji nastavak cjelokupne priče. O temama «Evaluacija + DD», «Preuzimanje i implementacija», «Budućnost M&A», govorili su  Andrej Grubišić (Grubišić&Partneri), Jakov Kozina (KPMG), Ante Salopek (Deloitte) i Darko Petrinec (Denves Consulting). Osim razlaganja o transakcijama, te analizi ključnih rizika i prilika, panelisti su podijelili svoja mišljenja i o aktualnim temama vezano za dionice Kraša, globalno jačanje tehnoloških firmi, kao i o mogućoj gospodarskoj krizi. Studenti, kao i ostala publika na ovaj su način imali priliku «okusiti» i saznati iz prve ruke što točno podrazumijeva posao konzultanata, te kako se reagira u određenoj situaciji i na što sve treba biti spreman. Također, Consulting Fair se pokazao kao izvrsna prilika studentima za networking kako sa kolegama koji dijele jednake interese, tako i sa stručnjacima i potencijalnim poslodavcima.

Po završetku panela, Boston Consulting Group i Financijski klub organizirali su radionicu u obliku kratkog case study-a za studente. Cilj radionice Meet BCG & Ace the case! bio je na interaktivan način na primjeru iz prakse i realnog svijeta steći dojam načina rada i razmišljanja konzultanata. Tako su studenti tražili optimalne strategije preuzimanja za imaginarnog klijenta, na temelju poznate BCG matrice.

Sudeći po reakcijama panelista, partnera, profesora i najvažnije, studenata, Consulting Day je bio iznimno uspješan i nadmašio sva očekivanja.

Paula Laco

Galerija fotografija: