Debitna ili kreditna kartica?


Postoje različite vrste kartica u platnom prometu. Razvoj kartica potaknule su potrebe klijenata koje nisu mogle biti zadovoljene korištenjem konvencionalnih sredstava plaćanja. Uvođenjem kartica klijentima je pružena mogućnost raspolaganja sredstvima na računu 24 sata na dan. Jedna od najvažnijih prednosti uvođenja kartica zapravo je pojava jedinstvenog sredstva plaćanja u cijelom svijetu.

No, koliko znamo o vrstama kreditnih kartica? Što su to debitne, a što kreditne kartice? Koja je kartica najbolja za mene?

Debitne kartice povlače novac izravno s vašeg tekućeg računa prilikom kupovine. To čine tako što zadržavaju iznos kupnje tj. blokiraju adekvatni dio iznosa na tekućem računu. Zatim trgovac pošalje transakciju u njihovu banku, a ona zapravo prebaci novac s vašeg tekućeg računa na račun trgovca. U današnje vrijeme, takve transakcije se odvijaju gotovo instantno. Važno je imati stanje na tekućem računu, ili odobreni minus, kako bi se transakcija odobrila.

Kreditna kartica je kartica koja vam omogućuje da posuđujete novac putem kreditne linije, inače poznate kao kreditni limit kartice. Kreditna kartica se koristi  za obavljanje osnovnih transakcija koje se “kreću” po principu, vi kupite,  banka plaća trgovca za vašu kupnju, a kasnije vi primite račun te uplatite banci. Plaćanje na računa na vrijeme i u cjelini pomoći će vam da izbjegnete visoke kamate i naknade za kašnjenje te da održavate ili čak poboljšate svoju kreditnu sposobnost.

Kada pokušavate odrediti da li je bolje koristiti kreditnu ili debitnu karticu, trebali biste biti iskreni prema sebi i svojoj sposobnosti da se nosite s kreditom koji kreditna kartica nosi.

Ako imate problema s potrošnjom, bolje je koristiti debitnu karticu kad god je to moguće kako biste spriječili da upadnete u dug i kamate koju nose kreditne kartice.

Lucija Turković