Izvještaj o CROnomics konferenciji

U ponedjeljak, 12. ožujka 2018. Financijski klub je u sklopu Europskog tjedna novca održao konferenciju o hrvatskom gospodarstvu pod nazivom „CROnomics”. Konferenciju je tradicionalno otvorio predsjednik Ante Primorac. Zatim je riječ prepuštena dekanu Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru koji je osim riječi zahvale organizatorima i sudionicima ukazao na važnost poticanja mladih na organizaciju više ovakvih događaja koji pružaju dodatnu edukaciju mladim ljudima od kojih se očekuje da aktivnije i djelotvornije rješavaju probleme s kojima se susreću.

Prvo predavanje je održao Alen Kovač, makroekonomski analitičar ERSTE banke. U svom predavanju se prvo osvrnuo na kretanje stope rasta BDP-a i na ostale bitne makroekonomske pokazatelje Hrvatske te ih usporedio sa zemljama EU i usporedivim CEE zemljama. Prema pokazateljima kao što su indeks globalne konkurentnosti, korupcija i doing business Hrvatska loše stoji. Iako je po svim relevantnim pokazateljima Hrvatska pri dnu EU-a, primjetan je trend oporavka što je vidljivo u rastu BDP-a i smanjenju javnog duga. Međutim , još kaskamo za usporedivim zemljama poput Mađarske, Poljske i Slovenije za čije su dostizanje potrebne strukturne reforme.

Nakon kratke stanke došao je red na panel o uvođenju eura. Na panelu su sudjelovali već spomenuti Alen Kovač, profesorica Gordana Kordić, CFO Plive Nikolina Dizdar Čehulić i Hrvoje Filipović, menadžer u EY-u. Kroz raspravu su govornici utvrdili da je strah, odnosno osjećaj inflacije veći kod građana nego što bi ta inflacija realno bila. Na primjeru Plive možemo vidjeti kako uvođenje eura pogoduje izvoznicima u smislu smanjenja transakcijskih troškova i valutnog rizika. Sa stajališta banaka uvođenje eura bi dovelo do gubitka prihoda od mjenjačkih poslova koji bi se mogli kompenzirati povećanjem kreditne aktivnosti zbog smanjenja kreditnog rizika u državi i smanjenja stope obvezne pričuve. Kao problem nakon uvođenja eura se spominje gubitak monetarnog suvereniteta kojim se država može braniti od utjecaja slabe diverzificiranosti. Javlja se problem otpora javnosti prema uvođenju zbog loše informiranosti i slabe educiranosti o pogodnostima koje euro donosi te zbog prenaglašenosti mogućih problema. Na kraju rasprave govornici su zaključili da se sve svodi na pitanje želi li euro Hrvatsku, a ne Hrvatska euro.

Potom je uslijedila kratka pauza Coffee break by Franck.

Konferencija CROnomics završena je predavanjem direktora strateškog razvoja i unaprjeđenja u Pevecu, Nenada Mađerića, na temu Uspješno restrukturiranje Peveca. On je prisutne proveo kroz kratku povijest Peveca, agresivno širenje koje je dovelo do stečaja poduzeća te uspješnog izlaska iz istog. Kroz postupak stečaja, Pevec se vratio svojoj primarnoj i najprofitabilnijoj djelatnosti u sektoru neprehrambenih proizvoda te je zatvorio poslovanje u ostalim djelatnostima poput građevine i prehrane. To je rezultiralo 90-postotnim rastom prihoda u periodu od 5 godina te pozicijom tržišnog lidera do koje došao povećanjem tržišnog udjela i zbog smanjenja broja konkurenata. Predavanje je završeno prognozom gospodina Mađarića u kojoj je naglasio optimizam o svijetloj   budućnosti Peveca te povratak stare slave.

 

Bruno Šegović, Jure Borovac , Daria Bubalo