Izvještaj s konferencije Student investitor (2013.)

studinv

RASTE INTERES STUDENATA ZA PODRUČJE INVESTIRANJA
Student investitor 2013: Nova era domaćeg financijskog tržišta

U četvrtak, 9. svibnja 2013. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u organizaciji udruge Financijski klub održana je studentska investitorska konferencija Student investitor. Riječ je o četvrtoj po redu investitorskoj konferenciji u organizaciji Financijskog kluba. Naime, konferencija se dosadašnjih godina održavala pod nazivom Primarno tržište no ove godine je organizator odlučio promijeniti naziv u Student investitor i na taj način je još više usmjeriti ciljnoj skupini – studentima s afinitetom za financijama i investiranjem. Da se u tome uspjelo svjedoči preko 70 studenata koji su nazočili konferenciji. Tema ovogodišnjeg izdanja bila je „Nova era domaćeg financijskog tržišta” usmjerena na ulazak Hrvatske u Europsku uniju i utjecaj na domaće financijsko tržište.

Konferenciju je otvorila prof. dr. sc. Lidija Dedi s Katedre za ekonomiku poduzeća koja je kratkim predavanjem prikazala razvoj domaćeg tržišta kapitala kroz povijest kao i razvoj kolegija koji pokrivaju to područje na našem fakultetu.

Na predavanje se nadovezala panel rasprava koja je razmatrala utjecaj ulaska Hrvatske u Europsku Uniju na domaće tržište kapitala – Zagrebačku burzu. U panel raspravi su uz profesoricu sudjelovali: Ivan Kurtović, predstavnik brokerske kuće InterCapital, Stjepko Čičak, predstavnik Središnjeg klirinškog depozitarnog društva i Iva Galić, predstavnica Zagrebačke burze. Stručnjaci su zaključili kako će se ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju pojačati konkurencija na domaćem tržištu kapitala uvjetovana ulaskom stranih investicijskih društava. Nadalje, samim činom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju prestaju ograničenja ulaganja u hrvatsko tržište kapitala koja su vrijedila za dio stranih investicijskih fondova koji zbog zakonskih odredbi nisu mogli držati hrvatske dionice u svome portfelju. Kao glavni problemi domaćeg tržišta kapitala nameću se i dalje: slaba likvidnost, nedovoljna transparentnost i niska razina edukacije investitora.

Iva Galić, direktorica odjela tržišta Zagrebačke burze navela je i neke pozitivne stvari napravljene na Zagrebačkoj burzi, poput uvođenja certifikata, uvođenja sektorskih i over-all indeksa, te pokretanja Akademije Zagrebačke burze.

Konferencija je nastavljena predavanjem najpoznatijeg domaćeg aktivnog investitora Nenada Bakića koji je studentima približio svoj pristup investiranju temeljen na ulaganju u poduzeća u kojima očekuje povrat preko 200%.

Na konferenciji je sudjelovala i Lidija Gamulin iz brokerske kuće InterCapital koja je opširno prikazala studentima mogućnosti novog internetskog portal ICapital. Zanimljiv dio portala je Stock Detective, mehanizam identificiranja znanja skupine korisnika. Cilj Stock Detective-a je identifikacija “najboljih” i “najlošijih” dionica u smislu prinosa u odnosu na prinos cijelog tržišta (referentnog indeksa), a u cilju informiranja svih korisnika i učesnika na tržištu. Stock Detective prati prognoze o kretanju cijena dionica svojih igrača i temeljem toga identificira one igrače koji znaju najviše. U izračun ranga dionice ulaze prognoze svih igrača (koji zadovolje minimalne uvjete kako je u nastavku opisano), a najveću težinu imaju predviđanja igrača koji su pokazali najveće znanje tj. čija predviđanja su najuspješnija i najpreciznija.

Nakon Lidije Gamulin predavanje je održao Danijel Delač, također iz InterCapitala , prikazavši tri slučaja tehničke analize u praksi rađene na primjerima njemačkog dioničkog indeksa DAX, te domaćih poduzeća INA dd. i Adris Grupa d.d. Naveo je i par zapažanja o korištenju tehničke analize na Zagrebačkoj burzi; ona je primjenjiva samo na koliko/toliko likvidnim izdanjima, tržište je izrazito plitko, volumeni su poprilično skromni i teško je koristiti „kompliciranije modele“.

Konferencija je završena predavanjem Svena Sambunjaka, urednika portala srebrozlato.com i jednog od najboljih domaćih poznavatelja tržišta srebra i zlata. Sambunjak, koji sebe voli nazivati alternativcem, iznio je svoja viđenja o izazovima globalnog gospodarstva, uzrocima financijske krize i kretanju zlata u budućnosti.

Studenti su tijekom cijele konferencije pokazali veliko zanimanje te su, u odličnoj atmosferi, i uz brojna pitanja uspješno parirali stručnjacima iz prakse. Brojne pozitivne reakcije pristigle na adresu Financijskog kluba nakon same konferencije zasigurno su izvrstan poticaj za osmišljavanjem i organiziranjem sličnih novih druženja ovakvog tipa.

Odgovori