Održan 10. Free Market Road Show: The World after Brexit and Trump

U suradnji s Austrijskim ekonomskim centrom, Centrom za obnovu kulture i udrugom Financijski Klub, 25. ožujka održana je konferencija Free Marekt Road Show. Radi se o međunarodnoj konferenciji koja se održava u više od 45 gradova diljem svijeta, s preko 2800 sudionika, 100 govornika, a u kooperaciji s više od 40 udruga i fakulteta.

Konferenciju je otvorila Prodekanica za znanost, doktorske studije prof. dr. sc Nataša Erjavec koja je izrazila zadovoljstvo što se konferencija već dugi niz godina održava upravo na Ekonomskom fakultetu Zagreb. Okupljenima su se obratili i Federico Fernandez u ime Austrijskog ekonomskog centra, Dr. Stephen Bartulica u ime Cetntra za obnovu kulture te u ime Financijskog Kluba, članica Predsjedništva Tea Logožar.

Generalna tema cijelog Road Show-a je The World after Brexit and Trump, a zagrebačka konferencija bila je koncipirana u tri panela. Prvi panel se bavio problemom klijentelizma u Hrvatskoj, dok su druga dva bila fokusirana na svjetska zbivanja: A Major Economic Reconfiguration: The End of the Free Trade Era? te Troubled Times in a Divided World.

Pod vodstvom moderatora, novinara i kolumnista Večernjeg lista, Dražena Ćurića, panelisti Davorka Budimir, Marko Sladoljev i Stephen Bartulica poveli su raspravu o problematici klijentelizma u Hrvatskoj. Tako je Marko Sladoljev, Mostov kandidat za gradonačelnika opisao kako u mjesnim odborima postoji 1400 vijećnika koji ne odlučuju ni o čemu, a na njih se godišnje izdvaja 28 milijuna kuna. Davorka Budimir se osvrnula na prošlost i problematiku formiranja zakona prema potrebama vladajućih, dok je Bratulica usporedio stanje na zapadu i u Hrvatskoj, kometirao (ne)slobodu medija te utjecaj akademske zajednice na ovo pitanje.

Nakon kratke stanke, uslijedila su dva panela na engleskom jeziku. U prvom od njih, A Major Economic Reconfiguration: The End of the Free Trade Era?,  panelisti su održali izlaganja o povezanim temama. Scott A. Hodge, iz World Taxpayers Association dotakao se teme slobodne trgovine i jednakosti u društvu. Raspravu je nastavio dr. Robin Harris, koji se u svojem izlaganju osvrnuo na problem Brexita, dok je Velimir Šonje održao izlaganje o tečajnoj politici. Posljednje izlaganje u panelu držao je Michael Jager ispred European Taxpayers Association-a koji se dotakao poreznog sustava. Zadnji panel pod temom Troubled Times in a Divided World dodatno se fokusirao na problematiku slobodne trgovine, protekcionizma i medija.

Samu konferenciju zatvorio je Stephen Bartulica koji se još jednom zahvalio svim okupljenima i izrazio zadovoljstvo održanom konferencijom.