Konferencija “Consulting Day”

consulting day

U petak, 28.11.2014., na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je konferencija Consulting Day. Konferencija je druga po redu konferencija ove akademske godine u organizaciji Financijskog kluba. Ono što čini ovu konferenciju specifičnom jest činjenica da je to prva konferencija koja je imala za cilj istaknuti važnost konzalting industrije u današnjem poslovnom svijetu. Još je važnija činjenica ta da je konferencija pokrenuta od strane studenata, budućih konzalting stručnjaka.

Consulting Day privukao je veliku pažnju kod studenata, o čemu govori i činjenica da je konferenciji prisustvovalo 100-tinjak studenata. Nakon pozdravnog govora prodekanice Ekonomskog fakulteta za znanost, poslijediplomske studije i doktorate, prof.dr.sc. Nataše Erjavec, konzalting industrija predstavljena je prema njezinim granama, na način da je poduzeće specijalizirano za određenu granu konzaltinga predstavilo koji su smjerovi daljnjeg razvoja pojedine grane konzalting industrije, koji su najčešći izazovi s kojima se suočavaju poduzeća te koje se metode koriste prilikom ocjene stanja poduzeća.

Predstavnici poduzeća PricewaterhouseCoopers (PwC), Filip Tomić i Mislav Slade-Šilović, prikazali su koliko je konzalting dinamičan posao te koji su preduvjeti za uspjeh u konzalting industriji. Studentima su pokazali kako uspješno riješiti bilo koji zadatak u vrlo kratkom roku, na način da je potrebno na početku definirati ciljeve i moguće putove ostvarenja, a nakon toga iste odbaciti ili prihvatiti, ovisno o pronađenim podacima.

Siniša Topalović, predstavnik Horwath HTL, poduzeća specijaliziranog u savjetovanju iz područja turizma, naglasio je kako je potrebno prepoznati sve potencijale određene destinacije uz poštivanje kulture i ponašanja ljudi koji tamo žive da se donese najpovoljnije rješenje za promociju određene lokacije.

Iz mikroperspektive, studente je s poreznim savjetovanje upoznao ovlašteni porezni savjetnik mag.iur. Bojan Huzanić. Opisao je postupak i uvjete za stjecanje zvanja poreznog savjetnika te naglasio nisku razinu konkurencije u poreznom savjetovanju što podiže atraktivnost ulaska u isto. Također, istaknuo je prednosti osnivanja vlastitog poduzeća naspram radu za neko poduzeće.

Predstavnici Deloittea, Uroš Kalinić, Andrea Maros i Krešimir Mikić, predstavili su financijsko savjetovanje, a predstavnici Sense Consultinga, Marina Turk i Filip Jakopović savjetovanje iz područja EU fondova. Partner Sense Consultinga, Igor Kodžoman, je na temelju svojeg iskustva u realnom sektoru hrvatskog gospodarstva predstavio važnost poslovnog savjetovanja, prvenstveno management konzaltinga. Također, u interakciji s publikom, g. Kodžoman, pokazao je pristup u rješavanju konzalting slučajeva.