PDV, carina i online kupovina iz inozemstva

Online kupovina dostupnija nam je nego ikada prije, a život u uvjetima pandemije dodatno je povećao potrebe za kupovinom iz udobnosti vlastitog doma. Znate li sve što je potrebno prije naručivanja pošiljke iz inozemstva?

 

Kupovina iz zemlje članice Europske unije

Roba naručena iz zemlje članice Europske unije putuje jednako kao roba unutar RH.

Na proizvode naručene iz zemalja EU ne plaća se carina niti dodatni PDV, zbog čega je ova opcija kupovine preko interneta najjednostavnija i najjeftinija.

Koliko ćete platiti poštarinu ovisi o online trgovini u kojoj kupujete. Online trgovine u pravilu jasno imaju navedene troškove poštarine ovisno o zemlji u koju se roba šalje.

 

Kupujete li robu izvan Europske unije, na pošiljku ćete platiti carinu i porez ovisno o vrijednosti pošiljke

Potrebno je voditi računa da se na svu robu kupljenu putem interneta iz zemalja izvan Europske unije obračunava carina i porez na dodanu vrijednost (PDV).

Koliko će iznositi porez i carina koju je potrebno platiti ovisi o vrijednosti pošiljke. Carina i porez obračunavaju se na vrijednost robe koju ste kupili, uvećanu za troškove transporta i ostale troškove (ukoliko postoje). Carina se obračunava po stopi propisanoj carinskom tarifom Europske unije, i ovisi o tarifnom broju u koji se roba razvrstava, a što možete saznati na stranicama Carinske uprave Ministarstva financija.

 

Plaća li se carina i PDV na sve pošiljke?

Ukoliko je vrijednost pošiljke koju naručujete manja od 22 eura, ne plaća se niti carina niti PDV.

Na pošiljke vrijednosti od 22 eura do 150 eura obračunava se samo PDV, a ne plaća se carina (osim alkoholnih proizvoda, parfema i toaletnih voda, duhana i duhanskih proizvoda).

Na pošiljke vrijednosti veće od 150 eura obračunava se i PDV i carina.

Važno je imati na umu da prilikom carinjenja pošiljke određene troškove kao naknadu za carinsko posredovanje zaračunava i Hrvatska pošta.

                                                                                                          Katarina Štrk

Literatura:

Središnji državni portal, (2021.) ”Kupovanje preko interneta iz inozemstva” dostupno na: https://gov.hr/moja-uprava/financije-i-porezi/placanje-internetom/kupovanje-preko-interneta-iz-inozemstva/442