Predavanje Sandre Švaljek

U četvrtak, 9. travnja 2009. godine, održano je još jedno predavanje u organizaciji Financijskog kluba. Ovoga puta naša gošća je bila dr.sc. Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb.

Sandra Švaljek zaposlenica je Ekonomskog instituta od 1992. godine kada je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Zagreb. 2000. godine doktorirala je na istom fakultetu, a od 2005. godine ravnateljica je Ekonomskog instituta. Danas dr.sc. Švaljek ima zvanje više znanstvene suradnice, a područja njenog interesa su makroekonomija, fiskalna i porezna politika. Osim rada u Institutu, Sandra Švaljek je i potpredsjednica Ekonomskog vijeća te vanjska članica Savjeta Hrvatske narodne banke.

Na početku predavanja dr.sc. Švaljek je prisutne studente pobliže upoznala s radom, ciljevima i rezultatima rada Ekonomskog instituta Zagreb. Isto tako, naša gošća je rekla nešto više i o svom radu u Ekonomskom vijeću, konstituiranom krajem studenog prošle godine.

Ovo predavanje je specifično po tome što su odmah nakon kratkog uvoda krenula pitanja publike na koje je dr.sc. Švaljek odgovarala kvalitetno i stručno. Uspjela je dosta detaljno odgovoriti na mnogobrojna pitanja i time je postignut naš osnovni cilj, a to je da svi sudionici nakon predavanja napuste dvoranu s novim znanjima bez nedoumica vezanih uz temu predavanja.

Prvo se raspravljalo o rebalansu državnog proračuna kao stabilizacijskoj, a ne antirecesijskoj mjeri. Pritom je pažnja u prvom redu bila usmjerena na javni sektor i plaće zaposlenika u javnom sektoru.

Zatim su na red došle mjere za ublažavanje posljedica gospodarske krize (antirecesijske mjere). Dr.sc. Švaljek je ukratko pojasnila neke kratkoročne mjere ekonomske politike koje imaju cilj ublažavanja posljedica gospodarske krize, a bilo je riječi i o dugoročnim mjerama ekonomske politike usmjerenih na ubrzavanje strukturnih reformi.

Povezano s prethodnom temom, raspravljalo se i o reformi mirovinskog sustava. Naša gošća je prvo pobliže objasnila mirovinsku reformu iz 2001. godine, a zatim se osvrnula na aktualne probleme. Dr.sc. Švaljek smatra kako je koncept otvaranja drugog stupa mirovinskog osiguranja dugoročno loše rješenje.

Publika je imala još dosta pitanja vezanih uz rad Sandre Švaljek, ali i Ekonomskog instituta. Ovdje se posebno može istaknuti istraživanje Instituta vezano uz makroekonomsku konvergenciju Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Sandra Švaljek se pokazala kao iznimno zanimljiva i stručna predavačica te se stoga svi nadamo da ćemo je imati priliku ponovno ugostiti.

Odgovori