Recesija vs. fiskalna konsolidacija

U četvrtak, 23. travnja 2009. godine, u 16:00 sati Financijski klub je organizirao i zadnje predavanje u ovom semestru. Predavanje na temu “Recesija vs. fiskalna konsolidacija”, održala je dr.sc. Katarina Ott, znanstvena savjetnica i ravnateljica Instituta za javne financije.

Dr.sc. Ott diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala je na Poslovnom fakultetu u Mariboru 1991. godine. Nakon diplome zaposlila se kao službenica u Zagrebačkoj banci gdje je radila pet godina. Zatim je tri godine bila savjetnica u Udruženoj banci Hrvatske, a nakon toga postaje istraživač u Institutu za javne financije gdje je ostala do danas. Brojna su područja njenog interesa: ekonomika javnog sektora, odnos države i ekonomije, neslužbeno gospodarstvo, proračun, reforme javnog sektora, lokalne financije, pridruživanje EU, transparentnost i odgovornost javnog sektora te sudjelovanje građana.

Naša gošća je svoje predavanje započela objašnjenjem recesije, pokazateljima ulaska u recesiju kao i nekim osnovnim pojmovima vezanima uz tu tematiku. Isto tako, dr.sc. Ott smatra da je za Hrvatsku više nego dovoljno što je gotovo čitav svijet u recesiji, pa je utvrđivanje naše recesije nebitno.Predavanje dr.sc.Katarine Ott

Također, ona smatra da naša zemlja ima toliko problema s kojima bi se morala suočavati i bez svjetske recesije. Neki od tih problema su i računi koji dospijevaju na naplatu, a u uvjetima svjetske recesije sve su skuplji, deficit proračuna i platne bilance, loša konkurentnost i slično. Stoga je jedino rješenje smanjenje rashoda koji najviše opterećuju proračun (plaće u javnom sektoru, izdaci za mirovinsko, zdravstveno i socijalno osiguranje), smatra dr.sc. Ott. Isto tako, naša gošća smatra da je nužno povisiti poreze, ukoliko ova vlada nema hrabrosti smanjivati navedene rashode. Tu bi bilo najjednostavnije povisiti stopu PDV-a kao najizdašnijeg, najjeftinijeg i najjednostavnijeg poreza.

Dr.sc. Ott smatra kako nema smisla raspravljati o fiskalnim stimulansima jer Hrvatska si to sa svojom zaduženošću, neravnotežama i demografskom situacijom ne može priuštiti. Isto tako, osvrnula se i na mirovinsku reformu i rekla kako je vlada pokušava upropastiti zbog nekih kratkoročnih interesa. Spomenula je i ideje o devalvaciji te ograničavanju rada nedjeljom i te ideje nazvala suludima.
Naša gošća je bila spremna odgovoriti na sva pitanja publike koja je, kao što je i uobičajeno u Financijskom klubu, sudjelovala u ovom predavanju s mnoštvom pitanja i ideja. Svi članovi Kluba, ali i ostali studenti i zaposlenici našeg Fakulteta, koji su bili na ovom predavanju mogli su se uvjeriti kako je Katarina Ott velika stručnjakinja koja je spremna otvoreno govoriti o svim aktualnim temama u našem gospodarstvu. Svi se nadamo da ćemo u budućnosti opet imati priliku ugostiti dr.sc. Ott jer se pokazala kao iznimno zanimljiva i stručna predavačica.

Odgovori