Revizija kao temelj uspješne karijere

U srijedu 30. 11. 2011. održano je predavanje „Revizija kao temelj uspješne karijere“, u organizaciji PricewaterhouseCoopers Hrvatska i Financijskog kluba. Cilj predavanja je bio predstaviti reviziju kao dobar početak poslovne karijere u području financija i računovodstva.

Revizija kao temelj uspješne karijereKao glavne benefite rada u poslu revizije predavači su naveli stjecanje specijalnih znanja koja se kasnije mogu primijeniti u praksi, te poslovno umrežavanje sa mnogim poslodavcima i drugim poslovnim subjektima. Revizorski posao u PwC-u podrazumijeva upoznavanje sa poslovnim procesima 15 do 20 različitih kompanija godišnje kroz koje se stječu znanja o industrijama, što se kasnije može primijeniti u mnogim područjima u praksi. PwC također stavlja veliki naglasak na edukaciju i usavršavanje, pa tako kompanija svojim zaposlenicima nudi secondment (poslovna razmjena unutar kompanije), kao i druge vrste dodatne edukacije.

U drugom dijelu predavanja razvila se zanimljiva interaktivna rasprava u kojoj je publika pitanjima pokazala da od predavača kao zaposlenika PwC-a želi saznati pojedinosti o radu u PwC-u i u reviziji. Predavači su odgovorili na pitanja o tome koliko dugo traje revizorski proces u jednoj kompaniji, te kakvo je trenutno stanje na tržištu revizije i kakva su očekivanja za buduće poslovanje PwC-a u Hrvatskoj.  PwC snima različite procese u kompaniji, npr. procese prodaje, interne procese kompanije, pa tako duljina procesa revizije ovisi o faktorima kao što su veličina kompanije, broj zaposlenika, struktura troškova itd., ali općenito govoreći radi se o razdoblju od jednog tjedna do šest mjeseci. Svaka kompanija koja u Hrvatskoj ostvaruje prihod veći od 30 milijuna kuna ima zakonsku obvezu provesti reviziju i zato smatraju da posla u reviziji uvijek ima. Također, ne očekuju pad poslovanja iz razloga što osim revizije PwC nudi i niz drugih usluga kao što su porezno savjetovanje, usluga restrukturiranja kompanije, consulting itd. Na pitanje iz publike imaju li problema sa nepoštenjem i sakrivanjem dokumentacije u Hrvatskoj i koliki je udio negativnih mišljenja u ukupnom broju izdanih mišljenja u Hrvatskoj tvrde da se u Hrvatskoj ne susreću s previše nepoštenja i sakrivanja dokumentacije jer kompanije koje rade s njima znaju da je PwC-ov potpis brend i garancija drugim kompanijama i bankama da ta kompanija dobro posluje. Zato njihovi klijenti uglavnom surađuju s njima kako bi ispravili moguće pogreške u poslovanju. Što se tiče broja negativnih mišljenja odgovaraju da je PwC velika kompanija (prihod $29 milijardi) koja ima luksuz da bira svoje klijente. Klijenti su im velik broj kompanija iz skupine Fortune 500, u Hrvatskoj su to npr. Hrvatski Telekom, Benetton, Generali osiguranje. Svaka kompanija koja želi dobiti mišljenje PwC-a mora prvo proći njihov striktan risk management, tako da u pravilu izdaju mali broj negativnih mišljenja.

Revizija kao temelj uspješne karijereNa kraju su predavači objasnili kako donose pozitivno ili negativno mišljenje. Ono što oni traže u dokumentaciji su materijalne pogreške, tj. pogreške koje su dovoljno važne da promjene investitorovo mišljenje. Na početku procesa revizije neke kompanije postavljaju se tri granice u odnosu na koje se na kraju daje jedno od tri mišljenja. Ako se brojem materijalnih grešaka prijeđe najniža granica, daje se pozitivno mišljenje što znači da financijski izvještaji, u svim značajnim elementima, realno i objektivno prikazuju financijsko stanje i rezultat poslovanja. Ako se prijeđe druga granica, onda se izdaje pozitivno mišljenje s rezervom što znači da se realnost i objektivnost pojedinih kategorija i bilančnih pozicija u financijskim izvještajima trebaju prihvatiti s rezervom, a ako se prijeđe i posljednja granica Overall, onda se daje negativno mišljenje.

Na kraju, predavači su zaključili da su za rad u reviziji u PwC-u najvažniji bazično znanje, zdrava logika, te želja za učenjem i napredovanjem. Predavanju je prisutstvovalo nešto više od šezdeset sudionika, te se ono pokazalo kao dobar nastavak suradnje PricewaterhouseCoopersa Hrvatske i Financijskog kluba.

 

Odgovori