Siječanj 2024

Mjesečni komentar tržišta
Globalni ekonomski pejzaž na početku 2024. godine oblikovan je sukobima, cjenovnim fluktuacijama i izazovima, koje treba pažljivo pratiti kako bi se razumjeli potencijalni utjecaji na financijska tržišta. Geopolitičke napetosti, poput napada na tankere u Crvenom moru, imaju značajan utjecaj na međunarodnu trgovinu. Ovi događaji brzo su doveli do naglog porasta cijena transporta i sirovina, stvarajući potencijalno nepovoljan scenarij i za cijene energenata u budućnosti. Takav razvoj situacije mogao bi negativno utjecati na borbu protiv inflacije, dodatno otežavajući snižavanje kamatnih stopa od strane FED-a, što rezultira rastom prinosa na obveznice i jačanjem dolara. Trenutna stopa inflacije u EU i SAD-u iznosi 3.4%. U isto vrijeme, cijena zlata, tradicionalnog barometra geopolitičke stabilnosti, doživljava značajan porast zbog eskalacije napetosti, kao što su zračni napadi u Jemenu. Unatoč svemu tome, OECD predviđa globalni rast od 2.7% u 2024. godini te rast od 3% u 2025. godini.

Pogledom na Bar Analysis Grid, vidimo da je otprilike pola ekonomskih indikatora u kvadrantu ekspanzije, dok je pola u kvadrantu kontrakcije, što samo upotpunjuje trenutnu sliku neizvjesnosti na tržištu.

Unatoč nestabilnosti i neizvjesnosti, S&P500 je 19. siječnja 2024. dosegnuo najvišu razinu u povijesti. Tržište trenutno uključuje u cijenu pet smanjenja kamatnih stopa ove godine, s dobrim izgledima da će se prvo dogoditi u ožujku. Ideju o tome koliko su takva očekivanja realna, dobit ćemo krajem siječnja kada se FED sastaje prvi put ove godine.
Mjesečni komentar pozicija

Novo Nordisk A/S nastavlja s R&D-om kako bi očuvao svoju poziciju vodeće kompanije u brzorastućem području lijekova protiv pretilosti. 4. siječnja potpisana su dva ugovora o R&D-u vrijednih $1,1 mlrd., prvi je s Omega Therapeutics Inc., a drugi s Cellarity Inc.

Lamb Weston Holdings Inc je početkom godine objavio kvartalni financijski izvještaj za četvrti kvartal 2023. Postignut je značajan rast u neto prodaji i prihodu kao i kapitalnim izdacima koji odražavaju povećane investicije u proširenje kapitala i infrastrukture. Rezultati ukazuju na snažnu potražnju za proizvodima kompanije i učinkovitu strategiju uprave.

U 2024. se procjenjuje rast tržišta kave za više od 4% i rast tržišta bezalkoholnih pića za oko 2%. Ove procjene uz ubacivanje Keurig Dr Pepper Inc u tržište sportskih pića (suradnja sa grupom PiSA u proizvodnji elektrolita) i rastuće tržište ready-to-drink kave sugerira nam kako će ovo biti uspješna godina za Keurig Dr. Pepper.

Partnerstvo između Kraft Heinz Co i Taco Bell-a svojom “Taco Bell at home” linijom proizvoda omogućava potrošačima da lakše nego ikad rekreiraju svoja omiljena jela. Prva od nekoliko inovacija koje su isplanirali za ovu godinu, “Craving Kits”, izvrstan je primjer kako Kraft Heinz Co ispunjava svoj cilj predvođenja budućnosti hrane.

Amazon.com Inc streaming platforma, Amazon Prime Video, od 29.1.2024 kreće s prikazivanjem reklama. Korisnici koji su do sad plaćali 8.99$ mjesečno mogu za dodatna 2.99$ imati ad-free iskustvo. Kompanija je krenula s otpuštanjem svojih zaposlenika, 35% zaposlenika Twitcha (oko 500 zaposlenika), 100 zaposlenika Audible (divizija za audio knjige) te par stotina zaposlenika Amazon Prime Videa i MGM Studios.

Advanced Micro Devices, Inc bilježi značajan rast u kontekstu rastućeg tržišta umjetne inteligencije. Velika su očekivanja od prodaje AI čipova, posebno Instinct MI300 AI- kompatibilnih akceleratora. Analitičari predviđaju da bi prodaja ovih čipova mogla znatno premašiti vlastite prognoze kompanije, moguće dosežući do $8 milijardi, u usporedbi s ukupnim prihodom AMD-a od oko $22.7 milijardi za 2023. godinu. Pored toga, AMD planira izdavanje novih proizvoda u svojoj liniji grafičkih kartica, uključujući Radeon RX 7600 XT, koji se očekuje da će konkurirati NVIDIA Corp proizvodima.

Neslužbene informacije govore da će Aston Martin Lagonda Global Holdings, 12.2.2024., Predstaviti novi model automobila Vantage kao i manje osvježenje SUV-a DBX. Vantage je cjenovno najniži model kompanije te se za njega očekuju narudžbe od oko 3000 komada do kraja godine. Prodaja nedavno predstavljenog DB12 ide u dobrom smjeru. Novosti o nedostupnosti modela u prodavaonicama sve su češće.

Strateški prioritet Altria Grupe i dalje ostaje redovita isplata dividendi. Trenutni dividendni prinos je 9.6% što ju svrstava u
„kraljeve dividendi”. U 2024. se očekuje odmak Altria Grupe od segmenta tradicionalnih cigareta i utilizaciju drugih izvora prihoda, kao što su e-cigarete i grijani duhan. U suprotnom će biti prisiljena smanjivati isplatu dividendi.

Najnoviji izazov Hershey Co je dvoznamenkasti porast cijene šećera i kakaa u 2024. godini. Uz probijanje na europsko tržište, trenutačno su u toku dvije jake marketinške aktivnosti Hershey Co na američkom tržištu – novi proizvod – čokoladice Kisses povodom Valentinova te objava da će se jedan od njihovih najpopularnijih proizvoda Reese’s reklamirati u poluvremenu ovogodišnjeg Super Bowla.

Kretanje cijene (indeksirano, od osnutka)
Zastupljenost industrija u portfelju
Investicijski cilj i strategija

Investicijski cilj fonda je ostvariti pozitivne dugoročne prinose upravljajući portfeljem raznovrsnih ulaganja koja se smatraju podcijenjenima u trenutku kupnje, očekuje se da imaju značajan potencijal rasta u budućnosti ili imaju negativnu ili malu korelaciju s ostatkom tržišta, čime postaju sredstvo diverzifikacije

 

Pozicije
Geografska Alokacija
Mjesečni prinosi
O Financijskom klubu
Financijski klub je studentska udruga koja djeluje na području financija te okuplja najbolje zagrebačke studente s ciljem edukacije i profesionalnog napretka, kako članova tako i zajednice.Osnovana 2005. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Udruga od samog početka niže uspjehe brojnim projektima, radionicama i konferencijama.
Članovi Kluba promiču financijsku teoriju i praksu te doprinose stvaranju interesa prema financijama. Klub je za svoj rad primio mnogobrojne Dekanove i Rektorove nagrade, a 2013. godine naš rad i trud prepoznala je Zagrebačka burza dodjelom nagrade za izniman doprinos edukaciji o tržištu kapitala.Zbog svega navedenog Financijski klub je prepoznat od studenata, profesora i poduzeća kao pokretač financijske edukacije i platforma budućih financijskih stručnjaka.
FK Upravljanje portfeljem