Desezoniranje, deflacioniranje, HP filter i Grangerova uzročnost

     Dana 3. prosinca 2010. u sklopu projekta Predavanja i radionice Financijskog kluba održano je predavanje asistenta Petra Sorića na temu „Desezoniranje, deflacioniranje, HP filter i Grangerova uzročnost“.

     Ovo je predavanje bilo specifično zbog svoje forme interaktivne radionice na računalima, stoga ne čudi veliki interes i odaziv članova Kluba, ali i gostiju. Na početku, asistent je podsjetio na predavanje Maruške Vizek iz svibnja ove godine na temu prethodećih pokazatelja. Primjeri su zanimljivo obrađivani na podacima vezanim uz hrvatski BDP te hrvatsko tržište kapitala i referentni indeks CROBEX. Deflacioniranje BDP-a provedeno je u Excelu, a svaki pojam bio je popraćen odgovarajućom teorijom i primjerom. Asistent Sorić nam je ukazao na softver pomoću kojeg se mogu vršiti brojne analize, ali i relevantnu bazu podataka statističkih pojmova. Ostala tri alata obrađena su koristeći ekonometrijski program, EViews.

     U kratkom periodu od sedamdesetak minuta obrađene su zahtjevne teme na jednostavan i brz način te se još jednom zahvaljujemo asistentu Soriću što je pristao održati ovo korisno i zanimljivo predavanje.

     Veselimo se i budućim sličnim predavanjima s konkretnim podacima i njihovom primjenom koristeći statističke alate.

 

Odgovori