Student investitor 2015. – investicije i turizam

eventSI

U četvrtak, 14. svibnja, u dvorani 14 Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Financijski klub održao je posljednju konferenciju akademske godine 2014./14. – Student investitor 2015. Konferencija se održava već 6. godinu zaredom te služi kao prilika studentima da se upoznaju s aktualnim financijskim i investicijskim domaćim i svjetskim trendovima te da članovi Financijskog kluba predstave svoj rad tijekom protekle godine.

S obzirom da je sama konferencija izravno povezana radom projektne skupine Financijskog kluba, Student investitor, koja svake godine radi na investicijskoj analizi različitih sektora, redoslijed i ovogodišnje konferencije je bio takav da je odražavao korake u investicijskoj analizi.

Nakon uvodnog pozdrava dekana, prof.dr.sc. Lajoš Žagera, voditeljica Tima za makroekonomsku analizu, Marina Matošec opisala je sadašnje stanje Hrvatske u europskom okviru po pitanju javnih financija, što je bio i uvod u panel raspravu pod nazivom Koordinacija državne potrošnje i investicija s procedurom prekomjernog deficita (EDP). Moderatorica rasprave, Tajana Štriga, osvrnula se na nove smjernice Europske komisije po pitanju EDP-a te je po tom pitanju gđa. Sandra Švaljek (EIZ) komentirala kako, za razliku od trenutno najzastupljenijih poreza u Hrvatskoj (PDV i porez na dohodak), porez na nekretnine bi bio dobra mogućnost za smanjenje opterećenja rada.

S druge strane, gđa. Martina Dalić smatra kako se izlazak iz EDP ne treba tražiti na prihodnoj, već na rashodnoj strani te da u strukturi prihoda već postoje porezi koji se odnose na nekretnine, a novi bi samo bili regresivni. Unatoč tome što se smanjenje proračunskog deficita ne vidi u kratkom roku, g. Davor Galinec (HNB) smatra da sankcija Hrvatskoj u istom tom roku ne bi trebalo biti. Situacija oko EDP-a se može pogoršati kada se povise kamatne stope, a boreći se paralelno na dva fronta (tzv. brojniku – deficit ili javni dug i nazivniku – BDP) Vladi je još teže u njihovu usklađenju. Situaciju u brojniku – fiskalnu konsolidaciju – uspjela je postići Grčka i to u dosada ne viđenim razmjerima, smatra gđa. Dalić, a g. Galinec zaključuje da će Europska Komisija ipak spriječiti da Hrvatska ne postane slučaj Grčke.

Rad cjelokupne radne skupine Student investitor ove godine se temeljio na investicijskoj analizi turističkog sektora i poduzeća u Hrvatskoj. Navedeni rad su ukratko iznijele članica Tima za analizu industrije, Barbara Žišković, i članica Tima za analizu poduzeća, Valentina Kralj. Nakon kratkog uvoda, uslijedila je panel rasprava pod nazivom Potencijal investiranja u turistički sektor RH, na kojem su sudjelovali gđa. Silvana Milić (PBZ Invest), g. Emanuel Tutek (Horwath HTL) te g. Filip Močibob (Valamar Riviera). Kao predstavnik velikih poduzeća, misija Valamar Riviere je biti prvi izbor potrošača, a po tom pitanju ostvarili su najveći rast u hotelima s 4* i 5*. No, g. Tutek problem vidi u malim poduzećima jer postoji potreba razvijati sve segmente ponude te poticati raznolikost sadržaja, a ne nuditi samo usluge smještaja.

Investicijski fondovi, iako dosta ulažu u turistička poduzeća, su po tom pitanju oprezni jer ono što ponekad izgleda odlično na tržištu i statistikama, za fondove i nije pristupačno zbog niske transparentnosti i spremnosti na suradnju samog poduzeća. Pritom je spomenuto koji su najvažniji pokazatelji prilikom analize turističkog poduzeća, a to su redom: neto vrijednost, EBITDA, sezonalnost u strukturi bilance te, specifično za turistički sektor, prihod po sobi. Ono što se traži prilikom investiranja su i Luxury hoteli, kojih trenutno nema u Hrvatskoj, a koji bi mogli privući i strane investitore i strane potrošače.

U skladu sa svojom vizijom i misijom, Financijski klub je ove godine pokrenuo i novi projekt, University Trading Tournament (Sveučilišno natjecanje u trgovanju), natjecanje u trgovanju vrijednosnim papirima koje je prikupilo200 studenata s 28 fakulteta i 8 gradova Hrvatske, ali i svijeta. Na konferenciji su pobjednicima natjecanja uručene nagrade, a tijekom samog trajanja turnira bile su viđene mnoge interesantne strategije u trgovanju.

Uvod u 3. panel raspravu “Što se događa s hrvatskim tržištem kapitala” – usporedba s inozemnim tržištima, koja je istaknula potrebu boljeg financijskog i investicijskog obrazovanja građana. Raspravu su vodili g. Dubravko Štimac (PBZ Croatia osiguranje), g. Ivan Radić (ZB Invest) i g. Zvonimir Marić (KD Investments) pod moderatorstvom Filipa Špiranca, voditelja Tima za tehničku analizu u Financijskom klubu. Slično kao i na prvoj panel raspravi utvrđuje se da će pravi test oporavka biti povišenje kamatnih stopa, pogotovo u SAD-u. Do tada potrebno je biti oprezan jer je već sada na tržištu prisutno nikad više spajanja i preuzimanja, što se najčešće dogaša na vrhuncu oporavka. Istu reakciju europskog tržišta na kvantitativno popuštanje teško je očekivati zbog razjedinjenosti fiskalne politikete zbog činjenice da je toliko upumpavanje likvidnosti u sustav presedan. Također je upitna i reakcija tržišta na eventualan izlazak Grčke iz monetarne i općenito Europske unije, s obzirom da se takvo što nije nikada dogodilo.

Okrenuvši se na probleme hrvatskog tržišta kapitala ustanovljeno je da tržište kapitala ne može funkcionirati na slabim makroekonomskim temeljima, tako da bi poboljšanje makroekonomske slike Hrvatske i hrvatske investicijske klime značajno pridonijelo rastu hrvatskog tržišta kapitala. Tome bi pridonijela i privatizacija velikih javnih tvrtki. Na pitanje vide li u skoroj budućnosti rast ili pad hrvatskog tržišta kapitala, svi panelisti izjasnili su se da bi trebalo očekivati suzdržani rast.