Studentski krediti

Školovanje je zasigurno pametna investicija, no prilikom odabira traženog smjera nastavka studiranja nakon srednje škole, veliki broj budućih studenata nailazi na otežavajući faktor vezan uz financiranje studija. Kao opcija financiranja studija nameće se studentski kredit, čija je najveća prednost to što se počinje otplaćivati tek nakon završetka studija, što studentima omogućuje bezbrižno studiranje, a briga o otplati može se odgoditi tek za nakon studija.

Kao glavna prednost studentskog kredita navodi se otplata kredita nakon završetka školovanja, mogućnost odgode plaćanja prve rate kredita do dvanaest mjeseci nakon završetka školovanja, mogućnost financiranja troškova života za vrijeme studija i u Hrvatskoj i u inozemstvu te moguće uvećanje iznosa kredita za kupnju stručne literature.

Korištenje kredita prilagođeno je trajanju studiranja (maksimalno šest godina) pa glavnicu otplaćujete nakon završetka studija, a za vrijeme studiranja plaćate samo kamate, koje se mogu podmirivati i iz odobrenih kreditnih sredstava. Međutim, vodite računa da u slučaju prekida studija kredit dolazi na naplatu odmah.

Studentski krediti ne moraju nužno biti opcija za plaćanje školarine, već mogu poslužiti i u trenutcima kada vam vaš studentski posao ili džeparac nije dovoljan za plaćanje uobičajenih mjesečnih troškova.

Osnovni preduvjet za dobivanje kredita je kreditna sposobnost. Većina studenata nije kreditno sposobno te će u tom slučaju banka tražiti da roditelj ili netko treći s odgovarajućom kreditnom sposobnošću postane korisnik kredita ili solidarni dužnik.

U slučaju iznosa većih od 10.000 eura banke obično traže i dodatna osiguranja poput jamaca, životnog osiguranja i/ili hipoteke na nekretnini.

No, iako sve navedeno može zvučati vrlo primamljivo, studentskim kreditima se treba pristupiti s velikim oprezom i samo ukoliko nemate drugih opcija!

Nužno je od samih početaka informirati se o financijama i mogućnostima, što je i cilj ovog projekta te dobro razmisliti prije ulaska u neko veće financijsko opterećenje. Studentski krediti trebali bi biti solucija za krajnju nuždu te uvijek preporučujemo planiranje budžeta i traženje studentskog posla kako bi zadovoljili vaše mjesečne novčane potrebe.

Otplata tek nakon fakulteta može zvučati primamljivo, no lako je pasti u zamku razmišljanja „troši sada, plati kasnije“ i to negativno može utjecati na razmišljanje i mjesečno planiranje vašeg budžeta, tj. prihoda i rashoda.

Najbolji savjet koji vam možemo dati je da na početku svakog mjeseca napravite plan koji su mogući ozbiljniji rashodi i prihodi tijekom navedenog mjeseca kako bi znali planirati ostale troškove. Također, ako vam to prihodi dopuštaju, savjetujemo odmah na početku mjeseca (ili kada vam „sjedne“ plaća) odvojiti određen dio sredstava, npr. 10% za potencijalne crne dane. To može zvučati neostvarivo na prvu, ali sigurni smo kako bi mogli preživjeti i bez par kava između predavanja, a dugoročno vam to može stvoriti dobru bazu za neočekivane troškove poput strganog ekrana na mobitelu ili kvara na automobilu.

 

Luka Tomašić