Večera Financijskog kluba

Petak, 31.5.2019. je za Financijski klub bio poseban dan; članovi, alumni i prijatelji FK spremali su se za svečanu Večeru Financijskog kluba u restoranu Lido na Jarunu. Na toj večeri imali smo čast ugostiti  Velimira Šonju, Milana Deskara-Škrbića, dr.sc. Vuka Vukovića i prof.dr.sc. Hrvoja Šimovića, koji su za naše članove i alumnije održali panel diskusiju o perspektivi hrvatske ekonomije, te na taj način oplemenili ovaj značajan događaj.

Ubrzo su uzvanici sjeli na svoja mjesta, te je započeo službeni program. Uvodnu riječ održao je član predsjedništva Financijskog kluba Viktor Novak, koji je uzvanike upoznao s radom Kluba u protekloj godini, istaknuo sva postignuća, opisao unutarnje i vanjske projekte kluba, te uokvirio perspektivu za budućnost, upoznavši uzvanike sa statutarnim promjenama koje slijede.

Riječ je zatim prepuštena panelistima, koje je moderirao Milan Deskar-Škrbić, savjetnik za ekonomska istraživanja u Hrvatskoj narodnoj banci i alumnus Financijskog kluba. Rasprava je počela kroz razmatranje rezultata izbora za EU parlament, te procjene ekonomskih učinaka novog saziva Europarlamenta. Opsežan odgovor dao je alumnus FK dr.sc. Vuk Vuković, a od svih detalja razgovora, najvrijedniji aspekt bilo je isticanje činjenice da su europski fondovi ustvari zamišljeni kao razvojni fondovi, a ne kao fondovi za poticanje gospodarskog rasta, što je često u javnosti, politici i medijima krivo interpretirano.

Diskusija je ostala na europskim temama, pa je mikrofon preuzeo Velimir Šonje, koji je sudionicima pobliže opisao pozitivne i negativne aspekte uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Savršen trenutak za tu temu, s obzirom na to da je samo dan ranije g. Šonje imao promociju svoje nove knjige „Euro u Hrvatskoj – za i protiv“ pa su članovi Financijskog kluba imali privilegiju među prvima o toj temi slušati izravno od autora.

Diskusija se nastavila u smjeru rasprave o stanju i perspektivi poreznog sustava, gdje su uzvanici imali priliku čuti profesora Hrvoja Šimovića, koji se ukratko osvrnuo na probleme poput procikličnosti fiskalne politike, ali i stvari poput komparativne porezne presije u odnosu na usporedive zemlje Europske Unije.

Nakon prvog kruga pitanja, uslijedila je rasprava s publikom, gdje su članovi Kluba zajedno s panelistima zakopali dublje u detalje tema o kojima su panelisti na početku pričali, pa smo mogli čuti i neke druge poglede i perspektive, ali i dublju razradu tema europskih integracija, konkretnije, slijedi li nakon monetarne unije i fiskalna unija, te dojmove o velikoj pobjedi liberala na europskoj političkoj karti, a sloma na hrvatskoj.

Nakon diskusije, uslijedila je večera te su se sudionici u opuštenoj atmosferi uz druženje i razgovor zabavljali do dugo u noć.

Juraj Borić

Galerija fotografija: