Događaji kojima smo obilježili 2017. godinu

Svatko ima svoj razlog po čemu će pamtiti proteklih 365 dana. Nekima će to biti uspomene na druženja, nova prijateljstva, nove ljubavi, postignuća i diplome. Političke prepirke, prirodne katastrofe i nastavak terorističke agresije sažetak su glavnih svjetskih zbivanja u 2017. godini. Svijet je preživio i upoznao ekscentrično Trumpovo vodstvo, nastavak Brexit sage te neuspjelo katalonsko odcjepljenje, ali i tehnološke prekretnice, poput uspona Tesle i pomame za kriptovalutama. Američka ekonomija nikad nije stajala bolje, kao i Hrvatska, koja bilježi pozitivne i oporavljajuće stope rasta. Javni dug se smanjuje, a čak je i Vlada nakon niza raspuštanja, ove godine uspjela održati „konce u rukama“. Ipak, za Hrvatsku je jedan događaj obilježio ovu, a nažalost i naredne godine. Todorićev pad uzrokovao je urušenje ionako oslabljenog financijskog tržišta, a iako prema makroekonomistima, kolaps Agrokora nije u značajnijoj mjeri utjecao na gospodarstvo, posljedice će se osjećati još neko vrijeme.

 

Godina za pamćenje

Iz naše perspektive, godina na izmaku bila je uistinu za pamćenje. Druženja, projekti, konferencije i zaslužena brojna priznanja vrhunci su 12. godine postojanja Financijskog kluba, jedine specijalizirane udruge za financije na Sveučilištu u Zagrebu. Mladi, ambiciozni i pametni ljudi zaslužni su za sve promjene i doprinose kojima smo obilježili godinu, a naš je ponos i veselje što ih imamo u Klubu.

No, krenimo redom. Prvu polovicu godine proučavali smo IT industriju i njezin utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, osvrnuli se na to kako izgleda svijet nakon Brexita i Trumpa, ugostili jednog od najvećih američkih ekonomista te analizirali investicijske potencijale farmaceutske industrije u SAD-u kroz glavni projekt i krunu rada Kluba, Student Investitor.

 

UTT, LEGO® kockice, nagrade i priznanja

Nastavili smo poboljšavati financijsku pismenost obilježavajući Europski tjedan novca te pritom se i zaigrali s preko 30.000 LEGO® kockica gradeći jedinstvenu skulpturu pod nazivom DataCROnomics o ključnim pokazateljima hrvatskog gospodarstva. Treće izdanje sveučilišnog natjecanja u trgovanju vrijednosnim papirima nadmašio je sva očekivanja, a kraticu UTT već dobro poznaje cijela Hrvatska, ali i regija. Saznali smo kako izgleda proces restrukturiranja Admetam consultinga u automobilskoj industriji te naučili nešto više o islandskom modelu krize u Erste banci.

Nismo zaboravili niti na druženje i dobru zabavu. Uz dobru hranu i koju čašicu previše, dodatno smo se zbližili s alumnijima na našoj tradicionalnoj večeri, gađali se paintball kuglicama (#masnice), kuglali te proveli nezaboravan vikend u Slavoniji na Financijskom izletu. Što se dogodi u Osijeku, ostaje u Osijeku, a kraj godine smo zasluženo proslavili roštiljem koji će se prepričavati generacijama.

 

Kao šećer na kraju akademske godine, pokazali smo da se trud i rad uvijek isplati. Čak sedmero naših članova dobitnici su stipendije Sveučilišta u Zagrebu, a jedanaesteročlani tim projekta Europski tjedan novca nagrađen je Rektorovom nagradom u kategoriji Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici.

 

Visoko postavljene letvice

Otišli smo na zasluženi ljetni odmor, a novoizabrano Predsjedništvo kovalo je plan za iduću akademsku godinu. Nakon inovativne regrutacijske video kampanje, uz rekordan broj prijava, završen je regrutacijski proces, a broj članova se popeo na pozamašnih 87. Sudjelovali smo u organizaciji Dana hrvatskih financijskih institucija te prisustvovali prvom sajmu udruga Udruži se!

Četvrto izdanje konferencije Consulting Day okupio je uistinu najbolje od najboljih. U punoj novoj vijećnici, studentima su se predstavili Big 4 te renomirane domaće, ali i svjetske konzalting kuće – poput  The Boston Consulting Groupa. Govorilo se o temama forenzične revizije, spajanjima i preuzimanjima te trendovima u svijetu konzaltinga. Povodom dodjeljene Nobelove nagrade za ekonomiju, upoznali smo se i s uzbudljivim područjem bihevioralne ekonomije i razbili predrasude o (i)racionalnosti.

 

Prepuna Kongresna i još malo šećera za kraj

Nastavili smo suradnju s investicijskom kućom Morgan Stanley, koja nam je predstavila mogućnosti koje se pružaju u njihovim financijskim odjelima, dok su nam naši iskusni alumniji prenjeli svoje znanje na brojnim internim radionicama. Okrunili smo i prve Kraljeve Financija koji su kroz četiri runde Financijskog Kviza pokazali zavidno znanje. Ukorak s trendovima, organizirali smo konferenciju Budućnost financija koja se bavila trenutno najpopularnijom temom u svijetu financija – kriptovalutama. Do posljednjeg mjesta ispunjena Kongresna dvorana saznala je što su to kriptovalute, na što treba obratiti pozornost, kakve se sve prijevare događaju te kakav je utjecaj kriptovaluta na financijska tržišta. Kao šećer na kraju, ovog puta kalendarske godine, osvojili smo još nekoliko priznanja. Sveukupno 15 članova i alumnija Financijskog kluba osvojilo je Dekanove nagrade u kategorijama završnih i diplomskih radova, a organizacijski tim University Trading Tournamenta posebnu Dekanovu nagradu.

 

Unatoč svim negativnostima oko nas, za Financijski klub je ovo bila godina ispunjena lijepim uspomenama, zabavnim druženjima i novim prijateljstvima. Godina, u kojoj smo nailazili na brojne prepreke i poteškoće, ali ih i sve uspješno savladali. Godina, u kojoj smo nadmašili same sebe u stvaranju novih projekata, znanja i kreiranju bolje svakodnevice. Godina, u kojoj smo ispratili još jednu generaciju financijskih stručnjaka. Godina, za pamćenje!

Stoga, s vjerom u bolje sutra, Financijski klub svima želi sretnu i uspješnu novu godinu!

 

Tea Logožar